Cumparatorii din Romania pozitioneaza tara pe locul 12 la categoria import de produse agroalimentare, desi are un potential agricol pentru a hrani peste 80 de milioane de locuitori, conform unui program de cercetare al Bancii Mondiale si al Bancii japoneze Nomura.

“Consider ca la ora actuala Romania ar trebui sa fie exportator de securitate alimentara”, a spus reprezentantul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura – FAO in Romania, Bogdan Bazga.

Acesta a precizat ca securitatea alimentara este una dintre cele mai importante componente ale politice nationale agricole, precum si ale Politicii Agricole Comune. “Romania trebuie sa tina cont de trei componente importante pentru asigurarea securitatii alimentare, una dintre acestea fiind stoparea procesului de desertificare. Avem zone cu alerta in acest sens, iar cele mai afectate sunt zona Dobrogei si zona Olteniei. A doua componenta este legata de volatilitatea preturilor, iar cea de-a treia este de asigurarea sursei de hrana a plantelor, respectiv a apei si a irigatiilor, de care ar trebui tinut cont”, a adaugat Bazga.