Investitorii speculativi de centre comerciale prefera in primul rand Romania in topul destinatiilor oportunistice din Europa, fiind urmata, in ordine, de Polonia, Ungaria, Cehia si Austria, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Savills.

Potrivit acesteia, Romania ocupa primul loc in special datorita cresterii rapide a cheltuielilor de consum si a vanzarilor de retail estimate pentru urmatorii cinci ani, de 6,1%, respectiv 6,2% in medie pe an. Chiar daca economia Romaniei este volatila, legata puternic de cea a Greciei prin relatii comerciale si financiare, Guvernul a facut progrese bune in ceea ce priveste sistemul fiscal si prin scaderea deficitului bugetar in 2011. Rata somajului este relativ scazuta, de 7,4%, iar densitatea de centre comerciale este printre cele mai reduse din cele 16 piete analizate (84 mp/1.000 de locuitori), oferind astfel bune oportunitati de dezvoltare.

Randamentul pe piata centrelor comerciale din Bucuresti este de 8,75%, cel mai mare dintre pietele analizate, dupa Dublin.

“Estimam ca in urmatoarele 12-18 luni consumul va ramane modest. In ansamblu, vanzarile de retail vor incepe sa-si revina incepand cu 2014. In medie, se asteapta o crestere a vanzarilor de retail de 1,9% pe an pana in 2017 in tarile analizate”, se arata in analiza care subliniaza ca execetie de la acest trend vor face alaturi de Romania, Polonia (4,2%) si Cehia (3,1%), potrivit estimarilor.