Piata de cosmetice din Romania din 2011 este estimata la 823 miliarde de euro potrivit celui mai recent raport “Retailul in Romania 2012. Analiza de piata si previziuni pentru 2012-2014” realizat de PMR. Mai mult, aceasta va creste in urmatorii ani datorita faptului ca la acest moment piata de cosmetice din Romania este vizibil mica, iar bugetul clientilor va creste, la fel si dorinta de extindere a jucatorilor.

La acest moment piata de produse cosmetice este una foarte fragmentata si similara cu alte piete europene. Insa, romanii cheltuie mult mai putin comparativ cu rata europeana. In plus, obiceiurile de cumparare se schimba datorita unui consumator tot mai educat si a standardelor de viata tot mai bune ce vor sprijini aceasta piata.

Piata de cosmetice din Romania a observat o diversificare a canalelor de distributie, mai ales datorita dezvoltarii hipermarketurilor si a vanzarilor directe. Cel mai important canal de distributie ca valore este reprezentat de hipermarketuri, supermarketuri si unitatile de discount (25,1%), urmate de vanzarile directe si online 20,3%, farmacii 18,4%, magazinele specializate 14,6%, in timp ce lanturile de magazine de cosmetice reprezinta doar 9,6% din totalul pietei.

Tendinta se va mentine mai ales in cazul hipermarketurilor daca se ia in considerare ca anul trecut au fost inaugurate 200 de unitati mari  si alte 120 de hipermarketuri si supermarketuri acesta.

Lanturile de magazine dedicate sunt cele care ar trebui sa se extinda cel mai mult, Sephora fiind principalul jucator ce are putere de extindere, dar care tinteste un segment de clienti high-end. “Pe de alta parte, dm drogerie markt,un jucator relativ nou in Romania are 55 de unitati, o dimensiune redusa comparativ cu potentialul Romaniei si populatiei tarii”, spun cei de la PMR.

smcgee / Foter / CC BY-NC