Firma Retail D&I 2011, posesoarea francizei pentru  supermarketurile Spar, a intrat in procedura generala de insolventa in urma unei decizii  a Tribunalului Brasov. Astfel, magazinele Spar redeschise in Romania in franciza in octombrie 2011, se pregatesc sa isi inchida pentru a doua oara usile.

Retailerul olandez Spar a intrat pe piata din Romania in 2005 in regim de franciza prin compania Astral Impex controlata de oamenii de afaceri Ioan si Floare Cuc din Arad. In iulie 2009, Spar Romania a intrat in insolventa, pe fondul crizei financiare. Apoi, Retail Center Association (R.C.A.) din Brasov a preluat la 1 octombrie 2011 franciza supermarketurilor Spar in Romania. Dupa preluarea francizei, R.C.A. a incheiat primul contract de subfranciza cu societatea Retail D&I din Brasov care opera la vremea respectiva opt magazine sub marca Spar si Spar Express in Brasov si Sfantu Gheorghe inca din anul 2009.

In primavara anului trecut  Retail D&I anunta deschiderea a zece magazine in Brasov si Sfantu Gheorge si rebrenduirea a 11 unitati Gostat si Aprozar operate de societate, dar bilantul finalului de an 2012 arata cu totul altfel. Retailerul mai avea doar trei unitati din opt cate reusisera sa inaugureze pe parcursul anului.