Romania produce in medie 20.000 – 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, dar peste jumatate pleaca la export.

In ciuda productiei, romanii consuma in medie 450-500 de grame pe an pe locuitor, un consum in crestere fata de acum zece ani, dar, comparativ cu doua kilograme in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia, Romania se situeaza inca in coada clasamentului european.

“Cerem ca mierea sa fie introdusa intre produsele cu TVA scazuta, de 9%, pentru ca numai asa va scadea pretul pe raft la acest produs si va fi accesibil cat mai multor consumatori romani. De patru ani discut personal cu toti ministrii si inca nu avem niciun raspuns. Din pacate promovarea produselor apicole nu se face atat de sustinut si de interesat de catre autoritati si de aceea nu am reusit sa crestem consumul de miere in Romania, desi mierea este un produs foarte apreciat la export”, a aprecizat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) pentru Agerpres.

Romania a exportat anul trecut o cantitate de 11.460 de tone de miere, in crestere cu aproape 16% fata de anul 2011, cand exporturile au totalizat putin peste 9.898 de tone. Incasarile din exporturile de miere au insumat 34 milioane de euro in 2012, cu peste 17% mai mult decat cele 29 milioane de euro incasate in anul precedent.

 In 2012, din cauza conditiilor climaterice a realizat intre 50-60% din aceasta productie, principalele scaderi inregistrandu-se la salcam si floarea soarelui.

“Productia de miere din acest an depinde foarte mult de vreme. Din pacate, se anunta o vreme ploioasa si pentru urmatoarea perioada, iar inghetul din primele zile din martie, inregistrat in vestul tarii, a compromis mugurii de salcam. La rapita stam insa ceva mai bine fata de anul trecut”, a precizat Ioan Fetea.

Potrivit acesteia,

Photo credit: Hillary Stein / Foter.com / CC BY-NC-SA