Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca pentru cresterea competitivitatii in zona sectorului de lapte, statul va finanta proiectele integrate ce includ productie, procesare si distributie, in toate satele romanesti, informeaza Mediafax.

“Pentru dezvoltare rurala in perioada 2014-2020, vrem sa punem accent pe un subprogram pentru zona de lapte, pentru ca vrem sa pregatim competitivitatea sectorului de lapte. Vrem sa finantam proiectele integrate: productie, procesare, distributie, in toate satele romanesti, sa incercam sa finantam toate acele proiecte care sunt integrate, fie ca vorbim de cooperative agricole, asociatii de fermieri sau fermieri individuali care au, langa unitatea de productie, poate si o mica unitate de procesare, poate si un mic centru de colectare, depozitare, deci genul acesta. Vrem sa punem accent pe lapte pentru ca este un pariu pe care il avem cu celelalte state si care va incepe din 2015, dar trebuie sa incepem de pe acum pregatirea, din 2013, 2014″, a declarat Constantin.

Incepand cu anul 2015 se vor elimina cotele de lapte, iar tranzactiile intracomunitare nu se vor mai face intr-un mod limitat si controlat. “Din 2015, fiecare stat poate sa produca fara limita. Trebuie sa fim pregatiti, fiindca sunt costuri de productie mai mici in Ungaria, in Danemarca, in Germania, iar laptele de acolo va avea un cost final mai mic decat cel din Romania si exista riscul sa ne trezim cu lapte pe care il importam”, a precizat Daniel Constantin.

Photo credit: nickwheeleroz / Foter.com / CC BY-NC-SA