Bunurile de lux nu mai sunt vazute cu ochi buni in China – cea mai importanta tara de livrare de altfel pentru aceste bunuri in ultimii doi ani, dupa ce presedintele Xi Jinping a lansat o campanie anticoruptie care include cadourile scumpe asociate cu coruptia.

Astfel, importurile chineze de ceasuri elvetiene au scazut cu 24% in primele trei luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, marcand al treilea declin trimestrial consecutiv, in timp ce livrarile catre Hong Kong s-au redus cu 9,3%, potrivit datelor statistice din Elvetia. Hong Kong este cel mai mare importator de ceasuri elvetiene la nivel mondial si este un centru popular de cumparaturi pentru chinezi, datorita scutirilor de taxe si a cursului valutar scazut.

Campania anticoruptie are un efect puternic asupra vanzarilor de ceasuri de lux. Aceste ceasuri sunt cadouri comune si sunt asociate cu coruptia”, a aratat James Roy, analist la China Market Research Group in Shanghai.

 Hermes International a raportat scaderea vanzarilor de ceasuri in primul trimestru, din cauza cererii mici din China, in timp ce grupul LVMH, cel mai mare producator de bunuri de lux la nivel mondial, a anuntat ca achizitiile de ceasuri ale retailerilor chinezi au fost sub asteptari.
Un oficial al Partidului Comunist chinez, Yang Dacai, a fost dat afara anul trecut, dupa ce fotografii postate online l-au aratat purtand 11 ceasuri de lux, in ocazii diferite, el fiind supranumit “Brother Watch”.