Retailerul grecĀ  Sprider Stores a inchis intreaga retea de magazine, din cauza ca nu a obtinut sprijinulĀ  bancilor, potrivit presei elene citata de Mediafax. Dupa 32 de ani de activitate, compania a fost nevoita sa-si concedieze majoritatea angajatilor.

Sprider a anuntat ca a inregistrat pierderi de 25,22 milioane de euro, la finele primului semestru. Bancile au refuzat sa mai finanteze activitatea companiei, astfel ca aceasta a trebuit sa isi inchida toate magazinele pe care le detinea in Grecia. Pentru a acoperi o parte din datoriile catre furnizori si creditori, care se ridica la circa 90 de milioane de euro, precum si pentru a plati compensatii celor 890 de angajati din Grecia care au ramas fara loc de munca, conducerea companiei a anuntat ca va vinde o parte din bunurile acesteia.

“Declinul continuu in consum ca urmare a recesiunii prelungite a economiei Greciei, criza datoriilor si climatul de incertitudine a caracterizat si prima jumatate a anului curent. In acest context, am continuat eforturile de rationalizare a retelei de vanzari, atat in Grecia si in strainatate, cu inchiderea a 24 magazine in Grecia, sapte magazine in Romania si unul in Bulgaria. Prin urmare, la 30 iunie, reteaua numara 61 de unitati, dintre care 54 in Grecia, trei in Romania si patru in Bulgaria. Filialele grupului din Romania si Cipru sunt acum in lichidare”, se arata in raportulĀ  financiar din primul semestru.

Pana la izbucnirea crizei financiare, Sprider avea 110 magazine in Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru, Serbia si Polonia.