Nu mai putin de 45% din pretul unei beri reprezinta taxele colectate in prezent pentru bugetul de stat, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei.

Orice taxare suplimentara (..) va face berea mai putin accesibila. Intr-un mediu economic inca afectat de criza economica, recenta masura anuntata de Ministerul de Finante nu face altceva decat sa lase mai putina bere pe mesele romanilor, in conditiile in care puterea de cumparare sub presiunea noilor taxe va fi in continua scadere”, comenteaza Asociatia Berarii Romaniei intentia Guvernului de a calcula accizele prin ajustarea cu inflatia medie anuala.

“Am analizat volumele de vanzari inregistrate pe piata berii dupa primele opt luni ale lui 2013, perioada ce a urmat cresterii de acciza cu aproximativ 16% in lei aplicata la inceputul anului. Asa cum preconizam atunci, sub impactul acestei masuri, piata a inregistrat deja o contractie de 8%”, a declarat directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu.

Cu o productie locala in proportie de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat in privinta accizei colectate in categoria bauturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele platite sunt acoperite de bere.

Asociatia reuneste cinci mari producatori (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus si United Romanian Breweries Bereprod) si o mini-berarie (Clinica de bere), care furnizeaza peste 90% din cantitatea consumata in Romania.