Aproximativ 80% dintre romani citesc cu atentie eticheta produselor alimentare si continutul de E-uri, insa numai noua din zece romani inteleg ceea ce citesc, arata ultimul sondaj realizat de Certified E-Friendly Food (CEFF) in Romania in 2014. Mai mult, potrivit studiului, doar 14% dintre consumatori cunosc diferenta intre tipurile de E-uri prezente in alimentele de la raft.

In acest context, unul din doi respondenti afirma ca un element vizual ca o stampila sau marca l-ar ajuta sa identifice alimentele mai sanatoase, in timp ce aproximativ 25% au indicat ca un scris mai mare ar simplifica citirea etichetei. Mai mult, 69% ar avea incredere intr-o institutie specializata, independenta, care sa ofere ajutor in intelegerea informatiilor de pe etichetele alimentare.

In acest sens, s-a lansat pe piata din Romania sistemul de certificare a alimentelor fara aditivi cu potential periculos sau controversati – CEFF. Sistemul vizeaza inscriptionarea alimentelor cu logo-ul companiei, care atesta faptul ca produsele alimentare care poarta aceasta marca pe ambalaj nu contin aditivi dintr-o lista de 70 de substante  grupate in conservanti, coloranti artificiali, indulcitori si glutamati, care fac obiectul unor controverse la nivelul expertilor, desi sunt acceptati de Uniunea Europeana.

La sfarsitul lunii martie in Romania s-ar putea gasi primele 20 de produse aflate la raft cu certificare CEFF.

Certificarea  CEFF este prezenta in Cehia, Slovacia si Polonia, Romania fiind a patra tara in care se lanseaza.