Din 13 decembrie 2014 , in toate magazinele din Romania si restul UE etichetele produselor vor contine un numar mai mare de informatii, astfel incat decizia de cumparare se se poata face in cunostinta de cauza potrivit unui regulament UE ( nr. 1169/2011) referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. 

Etichetele trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea produsului alimentar, lista ingredientelor, orice ingredient  care provoaca alergii sau intoleranta utilizat in fabricarea sau prepararea unui produs alimentar si inca prezent in produsul finit,  cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingre­diente, cantitatea neta de produs alimentar, data limita de consum, conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare, numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului, tara de origine sau locul de provenienta, instructiuni de utilizare in cazul in care omiterea lor ar ingreuna utilizarea corecta a produsului alimentar, precum si o declaratie nutritionala.

Etichetarea nutritionala obligatorie trebuie sa includa valoarea energetica si cantitatea de grasimi, acizi grasi saturati, glucide, zaharuri, proteine si sare.

Valoarea energetica trebuie exprimata atat in kJ (kilojouli), cat si in kcal (kilocalorii). Mai intai trebuie mentionata valoarea in kilojouli si apoi valoarea in kilocalorii.

sursa: Economica.net