Elka International si-a construit un nume bun în piata, ca transportator specializat in textile si furnizor de servicii adiacente (depozitare, controlul calitatii, comisionare, etichetari). Cati stiau însa cat de jucausa a devenit afacerea din Cristuru Secuiesc din 2007 incoace?
Printre mascotele care i-au bucurat pe cei mici si mari la Jocurile Olimpice de la Soci s-a numarat si un lup din plus. Numit Wotschi, lupul a fost mascota unui post TV din Germania, dar productia sa a fost realizata in Romania. Klára Szabó, director la ELKA International, ne-a explicat ca din fabrica harghiteana pleaca anual 500.000 de jucarii din plus.
Un interviu realizat de Amelia Turp-Balazs / Dialog Textil
Cand ati început aceasta noua activitate, cu productia de jucarii?
Activitatea Elka International a început acum 14 ani cu transport intern si international specializat în textile, servicii de depozitare si servicii de valoare adaugata (control de calitate materii prime si produse finite, comisionare, etichetari etc.). Incepand cu anul 2007 am dat startul productiei de jucarii din materiale textile, ca proiect aparte al lantului logistic, la cererea clientului. Acest lucru ne-a dat posibilitatea de optimizare a logisticii productiei in Romania si in alte tari din Europa de Est, respectiv sansa de a pune bazele unui centru de know-how de textile in Cristuru Secuiesc.
Unde ajung jucariile pe care le faceti, cine sunt clientii?
Clientul nostru de baza este Sigikid, poate cel mai important producator german de jucarii din materiale textile de calitate premium. Prin intermediul clientului nostru am avut proiecte din care au rezultat jucarii si mascote pentru firme ca Volkswagen, Hipp, Kuka, Lavera, Ars, ZDF etc. Aceste produse ajung in mainile clientilor din Germania, dar si din Europa de Vest si America.
Cati oameni aveti, ce tehnologie este necesara si cata mana de lucru intra într-o jucarie?
Avem putin peste 100 de angajati destinati acestei activitati, cu care reusim sa livram peste jumatate de milion de jucarii pe an. Tehnologia minim necesara este masina simpla de cusut, masinile de taiat cu banda continua, respectiv stante hidraulice pentru croit. Particularitatea productiei noastre consta în combinatia sanatoasa si productiva dintre tehnologia de ultima generatie, care cuprinde sistemul CAD CAM, inclusiv masina de croit automata cu laser, care ne asigura o croire eficienta a materialului si munca manuala de asamblare, prin care produsele noastre capata personalitate, primesc un zambet, si în care angajatii nostri pun mult suflet. În functie de tipul produsului, munca manuala poate ajunge la 50% din timpul necesar de productie.
Cum va merge în acest an, ce semnale aveti?
Din fericire, vanzarile prin partenerul nostru sunt constante tot anul, iar in timpul sarbatorilor de Paste si Craciun comenzile cresc semnificativ. In acest an este planificata si mutarea productiei din Asia in Europa de Est, astfel ca se va dubla capacitatea de productie necesara. In acest sens, dorim sa gasim firme romanesti deschise provocarii unei activitati noi.
Cat din cifra de afaceri mai reprezinta transportul si logistica?
Procentajul este egal intre cifra de afaceri realizata prin casa de expeditie, transport si servicii de vamuire (Port Constanta si Odorheiu Secuiesc) – si pe de alta parte logistica de depozitare, productia si diverse alte servicii de depozitare pentru confectii sau materii prime.
Un aspect important al activitatii noastre este posibilitatea de a oferi full service clientilor. Pornind de la o schita de produs a clientului, putem sa aducem materialul necesar din orice parte a lumii, iar apoi sa livram produsul finit direct in magazine, oriunde in Europa.