In comuna Eselnita, situata in Clisura Dunarii, se executa lunar 4.000 de jucarii din lemn dupa ce doi oameni de afaceri germani, Gollnest Gherhardt si Rediger Kiesel, au investit 500.000 de euro intr-o fabrica de jucarii, potrivit Agerpres. Fabrica ce a angajat 51 de localnici exporta majoritatea marfii printre acestea casute, tractorase cu remorca, masinute, cuierase, mobila pentru papusi.  La Eselnita, un astfel de produs costa la livrare, circa 15 euro, insa se vinde in afara cu 50 si chiar cu 60 de euro.

“Intreaga productie este exportata in Germania. De aici jucariile ajung pe pietele de jucarii din Marea Britanie, Franta, Coreea de Sud, Japonia si Statele Unite ale Americii. Avem o cifra de afaceri de 1,3 milioane de lei”, a precizat Dorin Stoichina, administratorul firmei SC GOKIDS TOYS SRL ce a simtit o crestere a vanzarilor in aceasta perioada de peste 15%. Totusi, magazinele din Romania nu s-au aratat interesate de jucariile ce starnesc interesul strainilor,  in ciuda beneficiilor acestora.

“Produsele noastre sunt ecologice, la constructia lor respectandu-se cerintele europene de securitate si siguranta. Este vorba in primul rand de siguranta pentru copii, tot ceea ce intra in componenta unei jucarii trebuie sa fie testat – sa aiba antrenamente tehnice, pentru siguranta, pentru saliva, chiar si dupa spargere sa nu fie periculoase pentru copiii”, spune Dorin Stoichina.

Conform estimarilor, in urmatorii patru ani, numarul angajatilor va ajunge la 200, iar liniile de fabricatie se vor dubla, astfel incat sa productia sa creasca cu peste 150%.