Pretul mierii de albine din Harghita a crescut la producator cu 30% din cauza vremii nefavorabile cu temperaturi scazute si variatii intre minimele si maximele zilnice, potrivit Mediafax. Apicultorii cer acum 35 de lei per kilogram, fata de 22-25 de lei in 2013. In magazine pretul mierii s-ar putea dubla, in urma aplicarii adaosului comercial si TVA la pretul de pornire.

Exportam jumatate din productia de miere“De cand facem noi stuparit, anul acesta a fost cel mai prost. Miere nu s-a facut destula la pastoral, la salcam nu am scos nimic, la tei jumatate, iar in stationar am scos doua-trei kilograme, pentru familie”, a spus Lajos Ferenc, un apicultor din Pauleni-Ciuc, facand referire la stagiile de recoltare a mierii.

“Un an cu productie asa de mica nu am mai intalnit in ultimii 50 de ani”, a declarat corespondentului Mediafax si presedintele Asociatiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor.

In Harghita, mierea s-a scumpit, la producator, cu peste 30 la suta. Astfel, pentru un kilogram de miere de padure, care se vindea anul trecut cu 22 sau 25 de lei, sunt apicultori care cer si 35 de lei.

“Dupa parerea mea, pretul nu se poate ridica la infinit, peste 30 la suta e deja prea mult”, a afirmat Lazar Tibor. Tot el a spus ca, “din pacate”, in magazine pretul mierii se va dubla, in urma aplicarii adaosului comercial si TVA la pretul de pornire.