Aproximativ 81% dintre romani incep toamna pregatind muraturi si conserve pentru iarna, iar peste jumatate dintre gospodarii investesc intre 100 si 300 lei in aceasta activitate, in timp ce 26% cheltuie intre 300 si 500 lei, potrivit unui studiu furnizat de Unisol, brand de ulei rafinat.

Pregatiri pentru muraturiConform studiului, printre cele mai populare conserve pregatite de romani se numara castravetii murati, preferati de peste 90% dintre acestia, dar si zacusca (79%) si gogosarii in otet (74%), in timp ce ciupercile conservate si pepenele murat sunt preparatele cel mai putin intalnite in camarile romanesti. Prevazatori, romanii incep procesul de pus conserve din timp, lunile august si septembrie fiind preferate pentru pregatiri de 90% dintre respondenti.

Pregatirea conservelor de iarna este un obicei care se transmite din generatie in generatie, peste 43% dintre romani folosind retete mostenite de la parinti si bunici, in timp ce aproape 74% dintre romani declara ca parintii lor obisnuiesc de asemenea sa pregateasca conserve pentru iarna. Procesul de preparare a conservelor este pentru aproape jumatate dintre romani o munca de echipa, iar cei mai multi apeleaza la ajutorul parintilor (63%) sau al partenerului de viata (24%).

Moldova, Bucovina si Oltenia sunt regiunile fruntase la pregatirea conservelor, 85% dintre locuitorii acestor zone declara ca isi pregatesc camara pentru iarna cu muraturi si conserve, dar nici celelalte regiuni ale Romaniei nu stau mai rau: in Transilvania, Crisana si Maramures peste 82% dintre respondenti au acest obicei, in timp ce in Dobrogea, in Banat si in Muntenia procentul celor care prepara conserve scade sub 80%.

In ceea ce priveste motivele pentru care romanii pregatesc conserve pentru iarna, 46% dintre romani declara ca fac asta pentru a se bucura de gustul legumelor si iarna, iar 58% dintre respondenti spun ca muraturile si conservele cumparate din magazine nu sunt deloc la fel de bune ca acelea pregatite in casa.

Informatiile au fost obtinute in urma unui sondaj pe tema conservelor pregatite toamna in Romania, realizat de Unisol pe platforma online Ivox, in perioada 29 august – 14 septembrie 2014, pe un esantion de 5.596 de respondenti.