Supermarket in RomaniaDin decembrie ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, in cazul produselor din magazine si in meniuri la restaurante,  iar din 2016 consumatorii trebuie informati, in acelasi mod, si despre valoarea nutritiva a alimentelor potrivit Mediafax.

Obligativitatea etichetarii ingredientelor cu efecte alergene, prevazuta de Regulamentul UE 1169/2011, se aplica atat in cazul produselor oferite consumatorilor sub forma ambalata, vandute in vrac sau servite in restaurante. Componentele alergene din produse trebuie sa fie inscrise in lista astfel incat sa se evidentieze de restul ingredientelor.

De asemenea, trebuie obligatoriu indicata pe eticheta tara de origine sau locul de provenienta pentru carnea de porc, de oaie, de capra si de pasare, miere, fructe, legume si peste.

Din 2016, o alta prevedere a regulamentului va trebui respectata – eticheta produselor alimentare, precum si meniurile vor trebui sa includa informatii privind valoarea energetica si continutul de grasimi, acizi grasi saturati, glucide, proteine, zaharuri si sare.