Fabrica de cinci milioane de euro care face din Bacau una dintre cele mai importante zone producatoare de tamplarie PVC din Romania si sud-estul Europei, intra si pe piata usilor de garaj si sticlei termoizolante.

Adrian si Liliana Garmacea sunt antreprenorii care au pus Bacaul pe harta tot mai restransa a producatorilor cu potential de dezvoltare interna si externa din domeniul constructiilor. Au infiintat acum 15 ani firma Electric Plus, cu activitate in distributie, ca in 2003 sa inceapa productia pe 300 de metri patrati cu zece angajati a aproximativ 20-30 de ferestre pe zi. Dupa 11 ani de la prima productie au anuntat finalizarea unei investitii totale de peste 5 milioane de euro intr-o unitate de productie cu o capacitate de 700 de ferestre pe zi si 200 de angajati. Iar capacitatea de productie a brandului Barrier poate sa creasca pana la 1.000 de ferestre sau chiar mai mult, fabrica actuala intinzandu-se doar pe trei hectare din cele sase disponibile.

Productie de ferestre, usi, usi de garaj, rulouri, sticla termoizolanta

Noua fabrica din Bacau pentru care lucrarile au durat 30 de luni are utilaje pentru productia de ferestre  si usi, foliere profiluri, curbare profiluri, dar si  pentru productie de usi de garaj si rulouri, iar din 2015 se va incepe si productia de sticla termoizolanta.
„Ne-am pozitionat de la inceput ca producator mediu-top cu un produs foarte bun. Am inceput atipic fata de restul producatorilor din tara, cumparand din 2008 prima linie de productie automata care a condus calitatea produselor noastre la nivel industrial. In 2010 a fost un an in care nu s-a intamplat nimic din punctul de vedere al investitiilor, dar am creat brandul Barrier si ne-am stabilit o strategie foarte bine definita pentru urmatorii 50 de ani – cele mai bune materiale, cele mai bune utilaje, cei mai pregatiti oameni – dorim deci cele mai bune produse”, au povestit Adrian si Liliana Garmacea viziunea lor curajoasa pe termen lung pe care au aplicat-o brandului Barrier.


Anul acesta Barrier are in plan o cifra de afaceri de 15 milioane de euro, in conditiile in care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 13 milioane de euro – valoare aproape dubla fata de 2012, pe o piata care in ultimii ani s-a injumatatit. Cresterea va veni de la capacitatea de productie mai mare, dar si din extinderea in mai multe judete, pana in aprilie Barrier concentrandu-se doar in opt judete din Moldova (Botosani, Iasi, Bacau, Neamt, Vrancea etc.). Acum Barrier e si in centru, sud si nordul tarii – Brasov, Harghita, Covasna, Bucuresti. Localitatile inca neacoperite sunt cele din granita de vest Satu Mare, Oradea, Arad, Timisoara, dar sunt luate si ele in considerare.
Noul centru de productie a venit ca un pas natural in evolutia companiei, datorita cresterii cererii pentru produsele Barrier.
„Anul trecut a fost maximul pe care il puteam obtine cu capacitatea pe care o aveam. Nu puteam sa ne marim necontrolat forta de vanzare si logistica, pentru ca nu eram mutati in noua fabrica. Nu ne-am dezvoltat in alte zone pentru ca nu puteam in acel moment. Faptul ca ne-am dublat capacitatea de productie ne permite sa absorbim mai mult din piata”, considera directorul brandului Barrier. Datele arata cresteri de peste 30% in ultimele luni, de la lansarea noii capacitati.
Investitia moderna de 5 milioane de euro nu include proiectul de productie a sticlei termoizolante, productie care va incepe in 2015, si nici linia de fabricat usi de garaj. Investitia in productia de sticla termoizolanta se ridica la 2,5 milioane de euro, din care o parte finantata din fonduri europene. Potrivit producatorului, investitia in productia de 5.000 de usi de garaj pe an este mica atat in utilaje, cat si in stocul aferent.

Piata scade continuu, Barrier creste

Cresterea brandului Barrier a venit in conditiile in care piata a scazut in mod constant, iar multi competitori au intrat in insolventa. „In perioada de boom erau aproximativ  100 de firme in fiecare judet, iar piata era evaluata  la 600 de milioane de euro. Din 2008, de cand a inceput criza, piata a scazut la jumatate – 300 de  milioane de euro, iar peste 90% din firmele existente au disparut. Cand vorbesc de firmele existente ma refer la producatori mari, cu minime certificari”, povesteste Adrian Garmacea situatia pietei pe care a invins-o. Potrivit lui Garmacea, in intervalul 2010-2012 cresterea afacerii Barrier a fost de 50%, dar in 2013 cresterea a incetinit, asta si pentru ca firma ajunsese la capacitatea maxima de productie.
„Acum, cu aceasta investitie, speram sa reluam acelasi ritm de crestere pentru urmatorii ani. Daca anul trecut produceam la capacitate maxima 300 de ferestre pe zi, acum putem produce 700”, precizeaza Garmacea. Cresterea estimata pentru 2014 ar veni in contextul in care piata va inregistra o scadere de inca 10%, atingand valoarea de 270 de milioane de euro.
Franciza pentru a trage piata in directia potrivita
„ Consider ca detinem cea mai moderna fabrica din tara la acest moment, as spune chiar si din Ungaria, Grecia si Europa de Est. Ceea ce face diferenta este automatizarea puternica in care am investit”, considera curajos reprezentantul brandului.
Automatizare care reduce pierderile si defectele la taierea si transportul PVC-ului.
Insa investitiile si lipsa defectelor nu par interesante pentru clientul final care e interesat in mare parte de cost si… atat.
„Clientii nu stiu ce sa caute, cu toate ca in ultima perioada sunt mai educati dupa ce au cumparat o data sau de doua ori  – prost de altfel. Din pacate, educarea pietei trebuie facuta in prima linie, de catre dealerii care au contact cu clientul. Spun din pacate pentru ca majoritatea dealerilor activeaza in spatii mici de 20 de metri patrati, nepotrivite, cu angajati care nu stiu niciun raspuns la intrebarile clientilor. Fapt pentru care planul nostru pentru Romania includem sa facem o retea de  peste 100-150 de francize. Acestea trebuie sa respecte niste standarde – de iluminat, cu o anumita dimensiune a spatiului, cu mostre potrivite si personal specializat in academia noastra. Astfel de magazine dezvoltate in toata tara vor trage piata in directia potrivita”, povesteste Garmacea planurile sale.
Intrarea in sistem de franciza va presupune doua costuri – o taxa de intrare in franciza de 5.000 de euro si  investitia in amenajarea spatiului, in cumpararea primei masini de montaj si scule, estimata tot la 5.000 de euro.  Potrivit reprezentantilor Barrier, proiectarea financiara arata un profit de 200-300.000 de euro in cinci ani. „De doi ani lucram la aceasta idee. Am facut studii, am lucrat la manuale, am testat mobiliere. Ne sosesc primele francize in luna octombrie si incepem implementarea lor. Ne asteptam ca la finalul anului viitor sa terminam procesul de francizare”, considera Adrian Garmacea.

Productie de 5.000 de usi de garaj

Dealerii actuali sau francizatii ar putea sa vanda si noile produse la fabrica din Bacau: usile de garaj.
„Noi ajungem inaintea tuturor altor furnizori de materiale atunci cand o persoana isi finalizeaza constructia, pentru ca prima data se pun ferestrele si acoperisul.  Noi reusim sa cunoastem mai bine si mai repede pe destinatarul casei si, daca acestuia ii vor placea produsele noastre,  vom avea timp sa-l convigem sa puna si usa de garaj si rulourile”, considera antreprenorul, care spera ca va putea scurtcircuita procesul normal de achizitie a usilor de garaj si astfel va incepe sa asimileze cote dintr-o piata evaluata de Barrier la 20 de milioane de euro.
Marje de cinci ori mai mari la export
In prezent compania locala exporta tamplarie PVC in tari precum Italia, Franta, Belgia sau Germania, urmand sa se extinda si pe pietele din Anglia, Olanda si Spania.
„Preturile la export sunt mult mai mari decat in Romania, deci marja e mult mai buna. Vorbim despre o marja cam de cinci ori mai mare. Dar si pretentiile sunt altfel. De aceea toti jucatorii doresc  sa creasca mult mai mult la export. In momentul de fata piata noastra principala de export este Italia, datorita romanilor care sunt plecati acolo. De la noi pleaca 5% la export, iar indirect de la dealerii nostri mai pleaca 15%, astfel ca teoretic cam 20% pleaca la export.
Ne-am dori sa ajungem la 30%”, a povestit care sunt planurile de dezvoltare catre export Adrian Garmacea, directorul general al Barrier.
Potrivit acestuia, compania primeste zilnic vizite din Germania si Italia si are discutii cu posibilii distribuitori. Discutii care arata interesul fata de brandul Barrier si fata de noua sa capacitate de productie si liniile automatizate.