Potrivit unui studiu Coface referitor la 347 de companii din industria de prelucrare a carnii, 57% dintre aceste societati prezinta un risc peste medie de intrare in insolventa, un sfert dintre acestea inre­gistrand un risc ridicat de intrare in aceasta procedura.

Portia de carne scade pe zi ce treceImporturile masive de carne si produse din carne, precum si taxele mari percepute in industria alimentara din tara noastra au adus companiile din domeniu intr-o situatie greu de echilibrat, in ciuda tuturor investitiilor efectuate in anii precedenti.

Totusi  dupa patru ani consecutivi in care companiile din industria de prelucrare a carnii au sacrificat eficienta activitatii in favoarea dezvoltarii comerciale si a mentinerii cotelor de piata, in 2013 a continuat evolutia favorabila din punctul de vedere al volumului vanzarilor (sectorul inregistrand a treia crestere anuala consecutiva cu 7% a cifrei de afaceri cumulate), fiind insotita pentru prima data si de o restabilire a profitabilitatii (rata neta de 1,71% din cifra de afaceri).

“Aceasta redresare nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector”, se arata in studiul Coface.

Doar 50 de companii reprezinta 90% din veniturile industriei carnii

“Restabilirea profitabilitatii, reusita pe parcursul ultimului an financiar, nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflecta si in analiza situatiilor bilantiere si a indicatorilor financiari calculati pe baza lor”, se mai arata in studiul citat.

Astfel, doar 50 companii din acest sector inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 5 milioane de euro, ele fiind si cele care genereaza aproximativ 90% din veniturile inregistrate la nivelul intregului sector. Restul companiilor fie nu au desfasurat nicio activitate economica relevanta in 2013, fie inregistreaza o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro pe an.

Cele 347 de companii au generat o cifra de afaceri cumulata de 5,4 mld. lei si 20.000 de locuri de munca

Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania, a declarat ca spre deosebire de alte domenii de activitate, industria carnii a reusit sa absoarba rapid impactul negativ al crizei economico-financiare, iar acest lucru se reflecta in numarul firmelor active la sfarsitul anului 2013, care este cu doar 2% mai mic fata de 2008.