Marile lanturi de supermarketuri au gasit in contextul reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%  o sursa pentru o noua campanie de promovare.

AlimenteAstfel, lantul de supermarketuri Profi a anuntat reducerea TVA la o gama larga de produse cu o luna inainte de reducerea oficiala.

“Am luat aceasta masura exceptionala inca din ultima zi a lui aprilie deoarece suntem convinsi ca scaderea preturilor rezultata din reducerea TVA este o decizie cat se poate de buna pentru comert, o decizie care nu doar ca le va permite oamenilor sa cumpere produse de mai buna calitate, dar va si spori vanzarile in general,” a declarat Daniel Cirstea, directorul general al magazinelor Profi.

De asemenea si Auchan a decis sa inghete preturile pentru toate produsele alimentare care fac obiectul reducerii de TVA la 9% (cu exceptia promotiilor), incepand cu 5 mai.

„Am salutat decizia Guvernului de a reduce TVA, ea a venit exact in directia solicitarilor si in deplin acord cu misiunea Auchan de a imbunatati puterea de cumparare si calitatea vietii clientilor, (…), iar in acest context, cu atat mai mult ne grabim sa oferim 100% reducerea TVA clientilor nostri”, Tiberiu Danetiu, a declarat directorul de marketing  al Auchan.

Aceasta inghetare a preturilor va avea loc pe perioada mai (inainte de reducerea de TVA), respectiv iunie (dupa reducerea de TVA, pentru preturile deja reduse) pentru toate produsele alimentare care fac obiectul reducerii de TVA si nu include promotiile sau alte reduceri de preturi.

Din 21 mai, Auchan a oferit in avans reducerea de TVA la peste 1000 de produse alimentare marca proprie, din care 400 sunt fabricate in Romania. Campania se desfasoara intre 21 si 31 mai si se realizeaza pentru peste 1000 de produse din categoriile: produse proaspete si congelate, alimente de baza, dulciuri, bauturi nealcoolice, conserve si alte produse de bacanie marca Auchan.
Auchan ofera echivalentul reducerii de TVA de la 24% la 9% pentru pretul de baza in afara promotiei, ceea ce se concretizeaza intr-o reducere finala de 12,1% a pretului de vanzare.

Incepand cu 1 mai, si Carrefour Romania a blocat preturile pentru a pregati aplicarea ordonantei de urgenta nr. 6 din 7 aprilie 2015 privind reducerea TVA la 9% la produsele alimentare precum si la bauturile non-alcoolice. Singurele doua exceptii de la inghetarea preturilor sunt produsele care se afla in promotie sau anumite tipuri de fructe si legume, unde preturile pot prezenta variatii din cauza sezonalitatii produselor.

„Carrefour Romania a intampinat cu bucurie decizia de reducere a TVA-ului la produsele alimentare si la bauturile non-alcoolice de la 24% la 9% incepand cu 1 iune.(..)  Incepand cu 1 mai am inghetat preturile la produsele supuse reducerii viitoare a TVA, cu mentiunea ca am continuat promotiile. Astfel, in momentul in care un produs iese din promotie, acesta va reveni la pretul initial, adica la pretul normal, acesta nefiind un pret crescut artificial” a declarat Andreea Mihai, Director Marketing la Carrefour Romania.