Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania recomanda renuntarea la folosirea servetelelor umede pentru bebelusi.

Servetele umede

„Avand in vedere compozitia chimica a unor servetele umede, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul nociv al acestora pentru consumatori. Produsele acestea sunt destinate unei categorii extrem de vulnerabile de consumatori si ar trebui tratate cu cea mai mare grija, in special de catre autoritati, care ar trebui sa realizeze controale periodice si testari (cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingredinte). Acesta este motivul pentru care recomandam parintilor sa renunte la folosirea servetelelor umede si sa apeleze la metoda traditionala, respectiv folosirea tifonului si a infuziei de musetel”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor romani a cercetat etichetele a 80 tipuri de servetele umede pentru bebelusi/copii din punctul de vedere al ingredientelor si al corectitudinii informatiilor si afirmatiilor.

Aceasta a ajuns la concluzia ca:

– mentiunea ”Organic” induce in eroare ( numai bumbacul este organic, iar compozitia solutiei cu care au fost umezite servetelele este una chimica);

–  mentiunea „Prioritate acordata ingredientelor de origine naturala” creeaza impresia falsa ca acel produs ar fi natural, fapt neconfirmat prin natura ingredientelor.

–  mentiuni de genul: „cu aloe vera”, „ formula speciala cu D-panthenol, alantoina si vitamina E, actioneaza ca un antioxidant natural”, „cu proteine din lapte”, „ testat dermatologic”, „cu fibre naturale”, „pH fiziologic”, „ cu extract de floare de bumbac”, „testat pediatric, dermatologic si oftalmologic”, „hipoalergenic”, „bogate in extract de galbenele”, „imbibate in lapte de curatare fara clatire”, „servetele delicate de curatare” etc. pot induce in eroare consumatorul prin atribuirea unor efecte curative si creeaza impresia consumatorilor ca achizitioneaza produse benefice pentru sanatatea copiilor lor.

–   mentiuni de genul: ”utilizati de pana la 4 ori pe zi in zonele intime si o data pe zi pe corpul bebelusului”, „a se folosi pentru curatare in jurul ochilor sau curatarea nasului la bebelusi” sunt grave, avand in vedere compozitia chimica a produsului care vine in contact cu zone ale corpului cu exces de umiditate, care absorb foarte bine substantele chimice din servetele.

O alta problema identificata de specialistii APC Romania o reprezinta pH-ul servetelelor analizate. Specialistii din domeniul medical au demonstrat prin studii faptul ca bebelusul are un pH de 6,7 pana la 7. Din acest motiv, se recomanda ca acest tip de produs sa aiba un pH neutru, respectiv 7. Cu toate acestea, unii producatori afiseaza vizibil pe ambalaj un pH de 5,5, adica un pH acid. Dupa cum se cunoaste, produsele acide creeaza dezechilibre la nivelul organismului, stiut fiind si faptul ca pH-ul sangelui are valori cuprinse intre 7,3-7,4, adica bazic.

O alta problema identificata a fost parfumul ca ingredient. „Denumirea „parfum” poate avea peste 200 de ingrediente in compozitia lui. Cele mai multe produse indica doar cuvantul parfum in lista ingredientelor. Producatorul este obligat sa puna la dispozitia publicului interesat informatii privind compozitiile parfumante si aromatice, dar ne intrebam cum va avea acces la informatiile acestea consumatorul aflat in supermarket. Cateva dintre problemele pe care le cauzeaza aceste parfumuri sunt: migrenele, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, tuse violenta, voma. Acesta este motivul pentru care sfatuim consumatorii sa evite produsele destinate bebelusilor care contin parfumuri si facem un apel catre institutiile statului sa verifice modul in care producatorii respecta legislatia in vigoare”, a precizat a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizata de catre o echipa de experti coordonata de dl. dr. biochimist inginer Mihai Rissdorfer. Aceasta a mai aratat ca:

–       68% dintre produsele analizate contin parfum;
–       64% dintre produsele analizate contin fenoxietanol; poate fi toxic pentru bebelusi atunci cand este ingerat, conform unui avertisment emis de FDA din SUA.
–       25% dintre produsele analizate contin (MCI/MI); acesta este un alergen si poate provoca reactii severe ale pielii la anumite persoane.
–       7,5% dintre produsele analizate contin acetylated lanolin alcohol; poate provoca unele reactii alergice, in special la persoanele cu acnee.
–       6% dintre produsele analizate contin alcool benzilic; este toxic pentru piele, ochi si este asociat cu gasping syndrome la bebelusi.