Noul depozit Penny Market, inaugurat zilele trecute lângă Bacău, are o suprafață totală construită de aproximativ 19.000 mp, cu şase niveluri de rafturi pe o înălțime de 14,5 metri și de un teren aferent de circa 8 hectare. Capacitatea de stocare este de 6,1 milioane kilograme de marfă , totul cu supraveghere video full HD.

Centrul are o suprafaţă de 5.000 mp cu temperatură controlată şi 1.000 mp de congelator cu minus 24 grade Celsius. Zona de produse proaspete are o temperatură menţinută în intervalul 0 – 4 grade Celsius.

În 2-3 ani, compania are în plan construirea celui de-al patrulea centru logistic al său. „Va fi în partea de sud-vest a ţării, probabil în zone precum Caraș-Severin, Hunedoara sau Mehedinți” a declarat Daniel Gross, General Manager REWE România.

Noul centru logistic va asigura distribuţia produselor în aproximativ 45 de magazine Penny pentru început, cu posibilitate de extindere la 90 – 100 de magazine. De altfel, Daniel Gross a precizat că, la nevoie, depozitul se poate extinde şi fizic, ca suprafaţă de construcţie, pe laturile mici.

 

Depozitul are în zona de livrare, unde intră tirurile, 75 de uşi secţionale şi rampe, care deservesc ambele feţe ale clădirii. Este protejat de incendiu prin sprinklere, care, fiind foarte înaltă clădirea, sunt poziţionate pe tavan.

Economie de energie

Soluțiile tehnologice moderne ale depozitului au ca scop, printre altele, şi scăderea consumului de energie. În cadrul centrului este folosit un sistem integral de iluminare prin LED ce dispune de sisteme automate de comandă și control, care reduce consumul de energie cu 40%.

Pe timp de noapte, interiorul are doar lumină difuză, iluminatul fiind redus la 5%.

Instalațiile de răcire sunt integrate într-un sistem automat de management prin intermediul căruia vor fi monitorizate constant atât temperaturile interioare, cât și cele exterioare ale zonei de refrigerare.

Pe exteriorul clădirii există senzori de intensitate luminoasă care reglează necesarul de energie electrică. În plus, o parte din hală este încălzită şi prin pardoseală, tip de încălzire pe care încă nu-l au celelalte două depozite Penny din Turda și de lângă București (Ştefăneştii de Jos, strada Buşteni nr. 7). Merită amintit şi că zona de frig converteşte căldura de la aparatele de frig.

Constructorul

Centrul logistic a fost construit de Kész Holding Zrt., sucursala Cluj-Napoca. Depozitul a primit autorizaţie de construire în luna mai a anului 2016 şi, în ciuda iernii friguroase, cu multe zile în care nu s-a putut lucra, este deja operaţional.

Kész este prezentă în România din anul 2001 şi are în portofoliul local mai ales depozite la care se mai adaugă, în măsură mai mică, dezvoltări rezidenţiale şi spaţii de retail.

Afaceri

Chiar dacă au trecut şi prin “vremuri grele”, ca urmare a despărţirii de Billa sau a închiderii XXL, directorul citat a spus că în 2016 au avut un an foarte bun. “Suntem pe creștere, atât în ceea ce privește veniturile, cât și profitul, și avem cele mai bune rezultate din grup pe divizia de discount”.

Depozitul nou de lângă oraşul Bacău, din comuna Nicolae Bălcescu, a presupus o investiție totală de circa 19,5 milioane euro, în care a fost inclusă şi achiziţia terenului.

Penny Market, parte a grupului german REWE, este unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005.

În prezent, grupul REWE România deține 200 de magazine Penny Market la nivel național. În plus, 6 dintre magazinele XXL Mega Discount, deținute de REWE România, vor fi transformate în Penny Market în cursul anului 2017.