Pentru a ajuta românii să mânânce mai sănătos, în perioada premergătoare Crăciunului, AlimenteSpeciale.ro a lansat campania de educație alimentară #ManancResponsabilDeSarbatori. Astfel, între 15 noiembrie și 15 decembrie, AlimenteSpeciale.ro, alături de 18 bloggeri culinari și de lifestyle sănătos din România și dr. Lidia Cremer, cercetător științific și consultant în nutriție, intoleranțe alimentare și dieta fără gluten,  își propun să tragă un semnal de alarmă asupra modului de alimentație al românilor care suferă de anumite afecțiuni (alergii, intoleranțe – gluten, lactate, diabet etc.) sau care, dintr-un motiv sau altul, au  adoptat o dietă specială (dietă vegană, paleo, macrobiotică etc.) și să le amintească că dietele lor speciale nu trebuie uitate în preajma sărbătorilor, oferindu-le șansa de a se inspira dintr-o gamă largă de rețete festive special create pentru aceste diete speciale.

„Acum doi ani, mai exact în mai 2015, am organizat prima ediție a campaniei #ManancResponsabil și pentru că în urma feedback-ului primit de la utilizatori am realizat că cele peste 50 de rețete rezultate în urma campaniei au fost de un real folos, nu ne-am putut opri aici. Pentru cea de-a doua ediție, am găsit perioada sărbătorilor de iarnă una foarte potrivită pentru a ridica nivelul de conștientizare și de responsabilizare al românilor întrucât, din păcate,  în această perioadă cei mai mulți dintre noi facem excese sau încălcăm anumite principii alimentare. Așadar, anul acesta toate rețetele create de prietenii noștri din blogosferă vor avea aer festiv, fiind ideale pentru masa de Crăciun sau de Revelion”, spune nutriționistul AlimenteSpeciale.ro, Maria Martac.

Unul dintre principalele motive pentru care reprezentanții companiei au ales să inițieze această campanie de educație alimentară  se datorează și ultimelor cercetări  ce abordează problema bolnavilor cu nevoi speciale de nutriție în România sunt, din păcate, destul de îngrijorătoare. Astfel, ultimele studii realizate de autorități competitive din domeniu arată că peste 80% dintre românii adulți suferă de cel puțin o afecțiune ce impune un regim special de alimentație, bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială, hipercolesterolemiile, obezitatea, diabetul de tip II, afecțiunile renale, hepatice și cele ale aparatului digestiv, dar și intoleranțele și alergiile alimentare regăsindu-se în topul principalelor afecțiunilor la noi în țară.

Din păcate, potrivit estimărilor AlimenteSpeciale.ro, doar un mic procent dintre cei care suferă de astfel de afecțiuni iau măsuri pentru a preveni sau trata din timp afecțiunea. Lipsa de consiliere de specialitate, de timp, de resurse materiale, de inspirație și,  nu în ultimul rând, a unei educații alimentare foarte bine sedimentate înca din școală/familie, se regăsesc printre principalele motive pentru care majoritatea oamenilor sunt încă indiferenți atunci când vine vorba de un regim special de alimentație.

„Prin intermediul campaniei #ManancResponsabilDeSarbatori ne propunem să educăm și să inspirăm cât mai multi oameni, atât dintre cei cu nevoi speciale de alimentație, cât și dintre cei care doresc să își mențină starea de bine.  Sperăm că prin mai multe acțiuni de acest tip să putem schimba ceva în comportamentul de consum al românilor, să demonstrăm că a găti de Sărbători fără lactate, gluten, fără carne sau zahăr nu este deloc o provocare și să putem îndruma persoanele afectate de astfel de boli către resurse și rețete adaptate nevoilor lor”, a adăugat nutriționistul AlimenteSpeciale.ro.

Campania este realizată cu sprijinul și colaborarea Dr. Schar Romania, Econatura, Maryland (Tagatesse, Pleniday, Werz), Meridian, Naturking, Nutrivita și Via Naturalia și poate fi urmărită atât pe pagina ei oficială #ManancResponsabildeSarbatori, cât și pe site-urile bloggerilor participanți (Divă în Bucătărie, Lecturi și arome, Amoraws, Rețetele mele dragi, Hrănătate, Culoriledinfarfurie.ro, DanielaNiculi.ro, Tarabucatelor.ro, VegLifestyle, Dolce Far Verde, ROVegan, Biochimist la cratiță, Rețetedesuflet.ro,  Andreea’s Chinesefood, BucătăreseleVesele.ro, Hrană Pasiune Suflet, Căsuța Laurei,  GoKid.ro) sau pe paginile de Facebook ale organizatorilor și susținătorilor.

Cele mai mari greșeli de alimentație pe care le fac românii în preajma sărbătorilor. Sfaturi de la un nutriționist

Potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de alimente de pe piața locală, specializat în produse dietetice și terapeutice și implicat în numeroase campanii de educare a publicului român, consumerismul exagerat, diversitatea și numărul prea mare de preparate din meniu, alimentele bogate în grăsimi, zahăr sau carbohidrați, consumul de băuturi alcoolice sau încălcarea regulilor de combinare a alimentelor și schimbarea bruscă a dietei se regăsesc printre principalele greșeli de alimentație pe care la fac românii în preajma sărbătorilor de iarnă.

Astfel, potrivit nutriționistului Maria Martac, reprezentantă a magazinului AlimenteSpeciale.ro, în preajma sărbătorilor ingredientele și dieta nu ar trebui să fie altele decât cele cu care organismul nostru este deja obișnuit. Din contra, ar fi indicat să folosim aceleași alimente/ingrediente, însă acestea pot fi pregătite într-un mod mult mai atractiv și mai festiv. În plus, pentru a nu ne confrunta cu probleme digestive, regrete sau probleme mai grave de sănătate, trebuie să acordăm o atenție deosebită numărului, cantității și a modului în care combinăm alimentele, să continuăm să facem mișcare și să ne planificăm din timp meniul pentru a ne bucura de preparate deopotrivă sănătoase și gustoase.

„Consider că unul dintre principalele motive care ne determină pe majoritatea dintre noi să facem greșeli în ceea ce privește alimentația în preajma sărbătorilor este atitudinea de nepăsare față de reguli  și senzația de relaxare completă care se răsfrânge într-un mod cu totul și cu totul greșit asupra propriului corp. Gândirea de tipul <<Doar o dată pe an e Crăciunul>>, <<Măcar de sărbători să mă răsfăț și să mă simt bine, iar după Revelion mă apuc de dietă >>, <<Nu se întâmplă nimic dacă fac câteva excepții și de data asta>> poate avea urmări dintre cele mai grave, mai ales în cazul anumitor afecțiunilor”, spune Maria Martac, nutriționist și reprezentant al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit nutriționistului, este absolut normal ca fiecare dintre noi să marcăm această perioadă atât de frumoasă din an, însă putem să o facem printr-un „belșug controlat”, dieta fiind cu adevărat eficientă doar atunci când devine un stil de viață. Astfel,  dacă în alte circumstanțe nu avem suficient timp pentru gătit și de petrecut în bucătărie, acum am putea profita și dedica mai multe resurse pentru acea rețetă de prăjitură sănătoasă pe care tot am amânat-o sau putem pune pe masa de sărbătoare o bogăție mai mare de garnituri, salate, fructe și preparate pe bază de cereale integrale, aranjate într-un mod cât mai festiv și atrăgător.

Care sunt cele mai căutate produse dietetice în această perioadă?

Făina fără gluten (mei, hrișcă, migdale, porumb, quinoa, orez, năut, mixuri), laptele, ciocolata și pudrele vegetale, dulciurile, sosurile și cremele fără zahăr sau fără gluten, îndulcitorii și fructele uscate sunt unele dintre cele mai căutate în acestă perioadă, iar, potrivit AlimenteSpeciale.ro, acest tip de produse reprezintă peste 30% din vânzările magazinului în preajma Sărbătorilor.

Cu privire la costurile pe care le alocă cei cu un regim special de alimentație, un român care suferă de o anumită afecțiune, intoleranță, alergie sau, pur și simplu, a adoptat un stil de viață mai sănătos,  cheltuiește, în medie, în acestă perioadă între 300 și 500 lei pentru produsele speciale de alimentație, coșul de cumpărături crescând, în medie, cu până la 30% față de celelalte perioade ale anului.

“În afară de creșterea cantitativă a coșului de cumpărături, o altă tendință pe care am observat-o în preajma sărbătorilor este și îndreptarea clienților magazinului nostru spre diversitate, către produsele din gamele de vârf, care deși sunt ușor mai scumpe, sunt mai bune din punct de vedere calitativ”, a subliniat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.

În ceea ce privește responsabilitatea românilor în funcție de tipurile de diete, conform retailerului online, persoanele care suferă de intoleranță la gluten au tendința de a-și stabili din timp meniul de sărbători pentru a nu risca să nu găsească anumite produse. De asemenea, numărul persoanelor diagnosticate cu celiachie sau a celor care urmează o dietă fără gluten este în creștere cu 5-10% de la un an la altul, fiind urmat îndeaproape de persoanele care suferă de alte afecțiuni metabolice.

„Pe lângă persoanele care au anumite afecțiuni și sunt, mai mult sau mai puțin, constrânse să adopte o anumită dietă impusă de acestă afecțiune, este îmbucurător că de la un an la altul am observat o creștere și o diversificare a cererii și pe segmentul produselor vegetale, vegane și bio, peste 20% dintre clienții AlimenteSpeciale.ro fiind exclusiv persoane interesate de o dietă mai sănătoasă, care încearcă să evite sau să reducă consumul de carne, lactate, sare albă iodată, gluten, zahăr sau făină albă”, a mai adăugat Maria Martac.

Despre AlimenteSpeciale.ro

AlimenteSpeciale.ro este un magazin online specializat care comercializează o gamă variată de alimente și suplimente nutritive destinate copiilor sau adulților cu programe speciale de nutriție (alimente fără gluten, fara zahăr, hiperproteice, dietetice, suplimenți energetici, produse bio, organice,  vegane, alimente fără lactoză sau iod etc.) sau interesați de un stil de viață cât mai sănătos.

Lansat în 2012, magazinul pune la dispoziția clienților o gamă de peste 6.000 de produse, printre acestea numărându-se atât alimente și aparate  cu indicație clară pentru diverse afecțiuni medicale (diabet, boala celiacă, intoleranța la lactoză, malnutriție, fenilcetonurie etc.), cât și paste, amestecuri de făină, semințe, batoane, uleiuri, ceaiuri, condimente, suplimente energetice și nutritive adresate publicului larg.