Valoarea unui “Like”

Expertii de social media incearca de ani buni sa estimeze valoarea efectiva a unui Like dat unei pagini de companie Facebook, dar pana acum incercarea lor nu a avut succes. Problema este ca nu multi clienti asociaza Like-ul dat cu comertul efectiv.
“Utilizatorii au placerea sa interactioneze si sa imparta informatia in reteaua proprie, dar nu cauta mereu sa faca cumparaturi”, explica Loren McDonald vicepresedintele agentiei de marketing SilverPop .
Totusi retailerii nu ar trebui sa-si abandoneze paginile de Facebook. “Interactiunea si conversatia cu audienta Facebook sunt cele mai bune metode pentru a observa parerea clientilor privind anumite produse. Aceasta intelegere poate fi apoi utilizata in dezvoltarea brandului pe Facebook”, mai spune McDonald.
O data ce se stabileste o baza stabila si implicata de fani, se poate utiliza Facebook-ul drept o platforma de vanzare. Directionand utilizatorii catre campaniile de emailing cu ultimele oferte sau sfatuirea lor privind anumite produse sunt doar doua modalitati pentru a creste activitatea de promovare.
Continutul postarilor trebuie insa sa fie intrigant, altfel utilizatorii vor pleca.
“Este obligatoriu sa fie un echilibru intre posturile de promovare si cele care sunt de interes doar pentru cititori. Obtinerea acestui echilibru te va ajuta sa iti dezvolti o relatie solida cu posibilul client. Abia aceasta relatie va transforma Facebook-ul intr-o aplicatie profitabila”, mai adauga McDonald.
Potrivit facebrands.ro in Romania sunt 4.960.000 de utilizatori, dintre care 30,5% sunt cu varste cuprinse intre 18-24 de ani, iar 30,4% au varste cuprinse intre 25-34 de ani. Procente de 15% le au cei cu varsta intre 13-17 ani si 35-44 de ani.
No related posts.