In ultimele luni pretul carnii a crescut cu 15 procente din motive asteptate: cresterea preturilor la energie, gaze si combustibil. Insa cresterea nu se opreste aici, inca 10-15 procente s-ar putea adauga pana la Craciun, dupa cum declara amenintator Asociatia Romana a Carnii, prin reprezentantul sau Radu Timis. 

“Noi vom incerca sa marim pretul cu 10%. Nu vrem, dar ne obliga situatia, daca materia prima este mai scumpa si se anunta in fiecare saptamana scumpiri. Nu stim insa daca piata va suporta majorarile de pret. Noi vom face tot ce se poate ca sa ramanem in viata si sa ne putem vedea si la anul”, a spus Timis constient ca majorarea nu inseamna implicit reducerea pierderilor, ci si o reducere a volumui de vanzari din cauza bugetului limitat al clientilor. Un procent mai are de 15% este insa clar de nesuportat pentru piata.

“Reducerea TVA poate fi o solutie imediata, daca vrem sa incurajam vanzarile. Daca nu se va reduce TVA, se va pune problema insolventei pentru multi producatori. Reducerea TVA va duce la diminuarea evaziunii fiscale si la oferirea unor produse la preturi accesibile”, a afirmat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania in legatura cu intentia guvernului de a relua discutiile cu FMI privind reducerea TVA la 9% pentru alimente.

Intentia pare insa una mai mult electorala,  o eventuala decizie de reducere a TVA la alimente ar putea fi luata dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie.