Perioada de soldare pentru produsele de toamna – iarna stabilita intre 15 ianuarie si 15 aprilie a infierbantat din nou spiritele din piata de retail. Insa foarte putini si respecta regulile impuse de acest sezon.

Sectorul 1 al Capitalei, a primit notificari doar de la 19 companii cum ca vor reduce preturile la imbracaminte, incaltaminte si alte produse nealimentare cu procente cuprinse intre 10 si 90 la suta, potrivit Mediafax.

Si Primaria Sectorului 2 a anuntat ca primeste, in aceasta perioada, cereri de notificari pentru soldari de la comerciantii care-si desfasoara activitatea in aceasta zona administrativ-teritoriala si care vor sa faca reduceri de preturi la produsele de sezon.

De asemenea, la Primaria Sectorului 4 au fost inregistrate pana in prezent doar patru astfel de notificari.

Notificarile sunt obligatorii

Potrivit Ordonantei de Guvern nr. 99/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, vanzarile de soldare pot fi efectuate dupa o notificare prealabila a primariei cu 15 zile inaintea datei de debut a reducerilor.

De asemenea, acelasi act normativ precizeaza ca “vanzarea de soldare este orice vanzare insotita sau precedata de publicitate si anuntata sub denumirea «soldare/soldari/solduri» si care, printr-o reducere de preturi, are ca efect vanzarea accelerata a stocului de marfuri sezoniere dintr-o structura de vanzare cu amanuntul”.

Perioada de soldare este stabilita de lege intre 15 ianuarie si 15 aprilie, pentru produsele de toamna – iarna. In acest interval de timp, comerciantii isi pot stabili o durata maxima de 45 de zile in care pot comercializa produse la preturi reduse. Reducerile pot fi aplicate numai produselor nealimentare a caror desfacere are caracter sezonier, printre care confectii, marochinarie, tricotaje, incaltaminte si articole sportive.

In formularul de notificare a vanzarilor sunt trecute datele comerciantului, numele persoanei responsabile, perioada de soldare, denumirea si cantitatea existenta a articolelor, precum si lista cu denumirea, numarul si data documentelor emise de furnizorii produselor respective.

Comerciantii care nu respecta dispozitiilor legale privind vanzarile de soldare pot fi amendati cu sume intre 2.000 si 10.000 de lei.