Un sfert dintre romanii care tin postul Pastelui cheltuie mai mult pe mancare in aceasta perioada decat in mod obisnuit. Aproximativ 31% dintre femeile aflate in randul respondentilor sustin acest lucru, iar 30% dintre locuitorii din mediul rural cred ca au cheltuieli mai mari in aceasta perioada, potrivit unei analize Mercury Research referitoare la obiceiul de a tine post al romanilor.
Postul Pastelui este tinut de 42% dintre romanii cu varsta de peste 14 ani, femeile fiind preocupate intr-o mai mare masura decat barbatii sa pastreze acest obicei. Jumatate (50%) dintre femeile din Romania tin post de Paste, iar in ceea ce ii priveste pe barbati, o treime are acest obicei.
“Planificarea cumparaturilor alimentare in timpul postului poate fi mai dificila decat in perioadele obisnuite din mai multe motive. Este posibil ca intr-o gospodarie sa nu tina post toti membrii familiei, astfel se cumpara mai multe tipuri de alimente, ceea ce poate sa ridice costurile. In acelasi timp, risipa este mai mare, intrucat estimarea cantitatilor nu mai este realizata la fel de bine ca de obicei. Un alt motiv ar fi inlocuirea alimentelor obisnuite cu mancare proaspata, neprocesata, care se consuma in cantitati mai mari nefiind la fel de satioasa, si care, de asemenea, poate duce la cheltuieli mai mari”, a declarat Andrei Canda, reprezentant al Mercury Research.
In timpul postului, mai mult de trei sferturi dintre cei care postesc consuma mai des decat in perioade obisnuite legume, salate sau fructe proaspete. Dulceata, gemurile, mierea, precum si conservele de legume sunt mai des consumate in aceasta perioada de mai mult de doua treimi dintre cei care tin post. De asemenea, produsele care inlocuiesc alimentele de origine animala sunt si ele la mai mare cautare in aceasta perioada (pate vegetal, soia, cascaval vegetal).
In perioada postului, patru din zece romani care tin post gatesc acasa mai mult decat de obicei.
Credit foto: Andrew Morrell Photography / Foter.com / CC BY-ND