In prima jumatate a anului curent au intrat pe piata in principal retaileri din segmentele sport, fashion si produse cosmetice, potrivit agentiei de servicii imobiliare DTZ Echinox. Acestea au ales proiectele cu performanta dovedita precum Baneasa Shopping City si Afi Palace Cotroceni. In primul semestru rata de neocupare in centrele comerciale prime din Romania a scazut sub 5%.

Baneasa SHopping City

Astfel, Baneasa Shopping City a absorbit in primul semestru trei nume noi: brandul de cosmetice INGLOT, retailerul de echipamente sportive Eden Park si retailerul de fashion Harmont&Blaine.

La Afi Palace Cotroceni  doua noi branduri de fashion au aparut precum Vans si Fabi.

In Militari Shopping Center s-a deschis magazinul de jucarii Maxi Toys, iar in Palas Iasi brandul de cosmetice MI NY.

Retailerii de fashion si-au mentinut planurile de expansiune, atentia lor fiind indreptata catre proiectele cu performanta dovedita. Retaileri internationali analizeaza conditiile si caracteristicile pietei din Romania, iar pana la sfarsitul acestui an anticipam intrarea unor nume noi pe piata locala. In prima jumatate a anului, noi intrari au fost inregistrate in principal pe segmentele sport, fashion si produse cosmetice”, arata un comunicat de presa al DTZ Echinox.

Unde se vor extinde brandurile actuale sau deschide primele magazine ale unor noi jucatori?

Rata de neocupare in centrele comerciale prime din Romania a scazut sub 5% in primul semestru, fiind pe un trend descendent atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara, evolutie influentata de lipsa de noi dezvoltari si de nevoia retailerilor de a se extinde, in timp ce proiectele secundare inregistreaza o rata de neocupare intre 25 si 30%. Cu toate acestea, proiectele secundare fara o competitie majora, inregistreaza o rata de neocupare sub 10%. Rata de neocupare va continua un trend descendent si in a doua jumatate a anului, luand in considerare faptul ca proiectele ce urmeaza a fi livrate anul acesta au o rata de ocupare situata in jurul valorii de 90%, mentioneaza compania de consultanta imobiliara, potrivit DTZ Echinox.

In prezent, in tara sunt in constructie, cu livrare anuntata in 2015, trei proiecte de retail cu o suprafata totala de 144,000 mp, aproximativ 65% din aceasta suprafata fiind in Bucuresti. In 2015 este anuntata si livrarea celui mai mare proiect de retail din Romania din ultimii patru ani – Mega Mall – cu o suprafata inchiriabila de 72,000 mp dezvoltat de NEPI in Bucuresti. Un alt proiect important ce urmeaza a fi livrat in 2015 este Coresi Shopping Center dezvoltat de Immochan in Brasov.

Inca chiriile prime nu au inregistrat schimbari in primul semestru al anului, pentru proiectele de retail performante din Bucuresti situandu-se intre 60 – 70 euro/metru patrat/luna, in timp ce in afara Capitalei chiria in centrele dominante variaza intre 25 – 35 euro/metru patrat/luna. DTZ arata ca pana la sfarsitul anului nu se intrevad schimbari majore ale nivelului chiriilor prime.