Volumul pietei berii a inregistrat o crestere de 7% anul trecut, ajungand la 18,2 milioane hl in 2012, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei.  Aproximativ 98% din berea consumata de romani este produsa local.

“Desi anul trecut s-a inregistrat un trend ascendent al consumului de bere, suntem rezervati in ce priveste evolutia in acest an. Romanii nu au avut in 2012 mai multi bani in buzunar decat in anii precedenti, ca sa ii incurajeze spre o crestere a consumului. Totusi, vara lunga, cu temperaturi ridicate si evenimente sportive importante – EURO 2012 si Jocurile Olimpice, au creat un context favorabil consumului de bere. Dupa cum se stie, 2013 a debutat cu o presiune fiscala sporita pe piata berii, prin cresterea accizei. Impactul cresterii accizei este inca greu de estimat si de aceea suntem mai degraba precauti in previzionari privind evolutia consumului pe anul in curs. Cu atat mai mult cu cat puterea de cumparare a romanilor ramane in continuare fragila”, a declarat Andrew Highcock, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

Optiunile consumatorilor pentru tipurile de ambalaj au avut doar mici fluctuatii fata de valorile inregistrate in 2011, acestea inregistrand pentru PET – 52,5% (+1,2% fata de anul precedent), sticla – 28,2% (-2% fata de anul precedent), cutie – 15,8% (+1% fata de anul precedent) si bere la halba – 3,5% (-0,2% fata de anul precedent).

In ceea ce priveste nivelul consumului de bere pe cap de locuitor inregistrat anul trecut, luand ca referinta cele mai recente date privind recensamantul populatiei Romaniei facute publice de catre Institutul National de Statistica (INS), in 2012 consumul de bere per capita a atins valoarea de 90 litri.