Pretul, designul si culoarea sunt principalele criterii de achizitie ale romanilor in ceea ce priveste obiectele sanitare. Astfel, potrivit    Hornbach,retailer local de bricolaj si gradinarit, clientii cheltuiesc in medie 100 de lei pentru inlocuirea lor.

“In general, clientii romani pun accent pe design, pret si culoare cand vine vorba de alegerea  obiectelor sanitare din baie. Pentru a-si inlocui lavoarul si vasul de toaleta acestia platesc, in  medie, aproximativ 100 de lei, costul crescand odata cu gradul de exclusivitate al produsului  si cu inovatiile aduse”, a declarat Mugurel-Horia Rusu, directorul general al Hornbach

Potrivit  companiei, produsele albe se afla in topul preferintelor romanilor cand vine vorba de inlocuirea obiectelor sanitare, cele colorate fiind achizitionate preponderent in zona rurala. In ceea ce priveste lavoarele, cele incorporate in blatul  mobilierului pentru baie sunt tot mai des achizitionate. De asemenea, 35% dintre romani  opteaza pentru vasele de toaleta cu rezervor ceramic, in detrimentul celor cu rezervor de  plastic, desi cele din urma au un pret mai accesibil.

Cand vine vorba de durata de viata a obiectelor sanitare din baie, romanii aleg sa faca  inlocuiri la aproximativ zece ani, principalele motive de renovare fiind uzura produselor  sau dorinta de modernizare. Piesele cu durata de viata cea mai scurta sunt rezervoarele,    mecanismele speciale pentru alimentare si lavoarele, care se pot deteriora sau chiar sparge.