Comertul modern a ajuns la 53% din total piata, de la 49% anul trecut, depasindu-l pentru prima data pe cel traditional, cea mai mare pondere in comertul modern fiind detinuta de hipermarketuri – 28%, urmata de supermarketuri – 13%, discounteri – 9%, cash&carry – 1% si magazine de proximitate – 2%, potrivit datelor GFK Romania. Kaufland, Carrefour si Lidl sunt cele mai puternice retele de retail din Romania, potrivit GfK Romania. Ele formeaza top trei jucatori din punct de vedere al cheltuielilor casnice in prima jumatate a anului 2013.

“Pana in septembrie 2014, ne asteptam la o schimbare a topului ca urmare a preluarii magazinelor Real de catre Grupul Metro si remodelarea acestora sub marca Auchan. Estimam ca la finalizarea acestui proces Auchan va fi al doilea cel mai important lant de hypermarketuri din Romania”, spune Raluca Raschip, Consumer Goods &Retail Director GfK Romania.

Extinderea retelelor – axata pe supermarketuri si magazine de proximitate

Si in acest an, marii retalerii au continuat extinderea retelelor, in special a celor de supermarketuri, magazine de proximitate si unitati de discount, care au cumulat peste 95% din deschideri.

Cel mai activ retailer a fost  Mega Image, parte a grupului belgian Delhaize, care a plusat cu 104 magazine noi, cu 16 mai multe decat deschiderile de anul trecut, dintre care 37 supermarketuri Mega Image, 66 magazine de proximitate Shop&Go si o unitate dedicata produselor congelate, AB Cool Food. Belgienii si-au concentrat extinderea pe Bucuresti. Reteaua Mega Image numara in prezent 296 de unitati la nivel national, potrivit Mediafax.

Locul secund este adjudecat de Profi care s-a extins cu 63 de supermarketuri noi si ajuns la 207 unitati. Profi opereaza trei concepte de magazine: Profi, Profi Mall si Profi City. Profi a fost si unul dintre cei mai activi retaileri pe partea de preluari, achizitionand de la inceputul anului sase magazine Alimrom din Cluj-Napoca si cinci unitati Pita in Botosani.

Pe trei se regaseste Carrefour, care a inaugurat in acest an 52 de magazine din toate cele trei formate pe care le opereaza, dar cu accent pe magazinele de proximitate. De la inceputul anului, retailerul francez a deschis 38 de magazine de proximitate Express, majoritatea operate in franciza, 13 supermarketuri Market si un hipermarket la Galati. Carrefour are un total de 160 de magazine, dintre care 25 hipermarketuri Carrefour, 78 supermarketuri Market, 56 magazine de proximitate Express si un magazin online.

Urmatoarele locuri sunt ocupate de discounteri, Lidl si Penny, cu cate 15 deschideri noi in acest an. Astfel, Lidl incheie anul 2013 cu 169 de magazine, iar Penny cu 149.

Pozitia a sasea, dupa ritmul de extindere, este adjudecata de Billa, cu zece unitati noi, care au dus lantul de supermarketuri la 80 de unitati. Retailerul, parte a grupului german REWE, a continuat si in acest an procesul de modernizare a unor unitati existente.

Segmentul hipermarketuri a fost mai sarac in extinderi in acest an: Kaufland a deschis opt magazine, in Pascani, Falticeni, Radauti, Galati, Petrosani, Ploiesti si Bucuresti, si a ajuns la 89 de unitati, Cora a inaugurat doua magazine, la Constanta si Ploiesti, si Carrefour o unitate, la Galati.

In cazul Auchan, in septembrie a fost finalizata tranzactia prin care a preluat 20 de hipermarketuri real, din care a rebranduit sapte unitati: doua din Capitala, Pallady si Vitan, unul in Brasov, unul in Oradea, unul in Constanta, unul in Sibiu si unul in Satu Mare. In urma tranzactiei, grupul Metro a mai ramas cu patru hipermarketuri real, in Arad, Constanta Nord, Oradea Episcopia Bihorului si Suceava, care isi vor continua activitatea in cadrul companiei Real Hyper Magazine SRL.

In cazul segmentului cash&carry, anul acesta, la fel ca in 2012, nu a fost deschisa nicio astfel de unitate, Metro concetrandu-se pe dezvoltarea retelei de magazine de proximitate in franciza “La doi pasi”, care a ajuns la circa 670 de unitati, iar Selgros pe remodelarea magazinelor existente. Reteaua Metro Cash & Carry Romania numara 32 de magazine in 24 de orase, iar cea a Selgros Cash&Carry Romania, parte din grupul elvetian TransGourmet Holding SE, 19 magazine. Au fost retele care, pe langa deschideri, au inchis unitati neperformante, precum Profi (4 magazine) si Penny Market (un magazin).