Nestle, in parteneriat cu Societatea Romana de Pediatrie, lanseaza campania de informare “Impreuna crestem copii puternici”. Campania si-a propus sa abordeze problema anemiei feriprive, in contextul in care un studiu Nestle arata ca doar 4 din 10 romani stiu si tin cont de faptul ca deficienta de fier afecteaza dezvoltarea creierului.

Scopul acestei initiative este de a informa si de a trage un semnal de alarma in legatura cu riscurile la care sunt expusi copiii care sufera din cauza anemiei feriprive.

“Este ingrijorator faptul ca atat de multi copii din Romania sunt afectati de o problema de sanatate care se instaleaza in timp si care, in majoritatea cazurilor, ar putea fi prevenita printr-o alimentatie corecta. Urmarind concluziile studiilor realizate pe aceasta tema si sfaturile specialistilor, am considerat relevanta o initiativa in acest sens. Asa s-a nascut campania “Impreuna crestem copii puternici”, prin care ne dorim sa informam parintii si in special mamele, cu privire la importanta unei alimentatii echilibrate, care sa contina si necesarul zilnic de fier”, a declarat Nicoleta Tupita, specialist in nutritie, Nestle Romania.

De ce copii sunt predispusi la anemia feripriva?

Datorita cresterii rapide, organismul lor are nevoie de mai mult fier, acesta fiind un nutrient cu rol esential in dezvoltarea normala a functiei cognitive. In plus, fierul este indispensabil pentru transportul oxigenului din plamani catre restul organelor, pastreaza sistemul imunitar sanatos si ajuta organismul sa produca energie.

Necesarul de fier variaza in functie de varsta, sex, anumite stari biologice (sarcina, menopauza, etc), iar copiii au nevoie, in medie, de aproximativ 7-10 mg de fier/zi. Pentru a se asigura acest aport este recomandat ca in alimentatia copilului sa fie incluse alimente care contin fier: ficatul de pasare, carnea rosie, pestele gras, ouale, lintea, spanacul si produsele alimentare care semnalizeaza prezenta fierului pe ambalaj.

„Din pacate, anemia feripriva reprezinta cea mai frecventa carenta nutritionala care apare la copiii din Romania, dupa cum o arata si statisticile. Campania de informare „Impreuna crestem copii puternici” are scopul de a sensibiliza parintii cu privire la rolul alimentatiei in dezvoltarea armonioasa a copiilor, alimentatie care trebuie completata cu aportul necesar de fier. Alegerea unei diete bogate in nutrienti alimentari, adaptata pentru fiecare etapa de varsta pe care copilul o parcurge, poate preveni aparitia anemiei si a unor probleme de sanatate mult mai grave. In plus, este important sa cunoastem mai intai cauzele si mecanismele care stau la baza aparitiei anemiei feriprive, pentru a putea identifica ulterior cele mai eficiente modalitati de prevenire, dar si cele mai eficiente solutii terapeutice. Imi doresc ca aceste informatii sa ajunga la cat mai multe mamici din Romania. Cu ajutorul lor vom putea intensifica lupta impotriva deficientei de fier”, declara Prof. Dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru, vicepresedinte al Societatii Romane de Pediatrie.