Un roman consuma 5 kilograme de peste pe an, la jumatate comparativ cu anii ’80 si cel mai putin dintre toti cetatenii UE potrivit Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie Romfish citata de Mediafax.
Datele arata ca Romania este de peste trei ori sub consumul mediu de peste la nivel european (18 kg.) sau mondial (19 kg.).
“Un roman consuma, in medie, 5 kilograme de peste pe an, fata de 10 kilograme inainte de 1989. (..) Romania are acum cel mai mic consum de peste pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, pentru ca nu avem o piata dezvoltata pentru acest segment”, a declarat agentiei Mediafax Catalin Platon, directorul executiv al Romfish.
In Belgia se consuma 25 de kilograme de carne de peste pe an, in Croatia 20 de kilograme, in Cehia – 9,5 kg, in Franta – 35 kg, in Germania – 14 kg, in Grecia – 20 kg, Italia – 25 kg, Polonia – 12 kg, Spania – 42 kg si Marea Britanie – 19 kg, dar cel mai mult peste din Europa consuma islandezii, 90 de kilograme pe an.
Piata de peste din Romania este estimata la aproximativ 350 de milioane de euro pe an.
“Cele mai cautate specii de peste sunt, dintre speciile marine – macroul, heringul, sprotul si codul – iar dintre speciile de apa dulce, pastravul, crapul, carasul si salaul. Din categoria preparatelor din peste se constata o preferinta crescuta pentru salate de icre, marinate si peste afumat”, a adaugat Platon.