Cu un an în urmă, mai exact pe 3 mai 2015, la ora 12:44 GMT, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) au savurat primul espresso băut vreodată în spaţiu. Totul datorită ISSpresso, primul espressor cu capsule creat special pentru a fi folosit în afara atmosferei terestre.
ISSpresso a fost instalat pe Staţia Spaţială Internaţională de către Samantha Cristoforetti, astronauta italiană ce reprezenta Agenţia Spaţială Europeană, căpitan în aviaţia italiană şi membră a Futura, a doua misiune de lungă durată trimisă pe SSI de către Agenţia Spaţială Italiană. Astfel, cu un an în urmă, Samantha Cristoforetti nu a devenit doar prima italiancă din spaţiu, ci şi primul astronaut din istorie care a băut un espresso autentic italian în timp ce orbita Pământul.
ISSpresso este primul espressor pe bază de capsule capabil să funcţioneze chiar şi în condiţiile extreme din spaţiu, el datorându-şi, de altfel, denumirea chiar Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS – International Space Station), unde a fost instalat. ISSpresso a fost creat de Lavazza şi Argotec, companie italiană de inginerie specializată în proiectarea sistemelor aerospaţiale şi lider european în prepararea de mâncăruri sănătoase şi hrănitoare pentru consumul din spaţiu.
Espressorul ISSpresso, ce foloseşte aceleaşi capsule de cafea Lavazza precum cele folosite pe Pământ, a fost gândit şi construit pentru a oferi un espresso autentic italian din toate punctele de vedere, păstrând aroma, corpul, savoarea şi temperatura cafelei intacte. Astfel, băutura este produsă în condiţii de microgravitaţie, respectând toate caracteristicile unui espresso italian adevărat. Sistemul de prepare a cafelei în spaţiu le permite astronauţilor să îşi pregătească şi un caffè lungo sau alte băuturi calde, făcând posibilă, de asemenea, rehidratarea mâncării. Toate activităţile menite să susţină acest experiment au fost supravegheate de centrul de control Argotec. Unele dintre soluţiile descoperite au condus la obţinerea unor patente internaţionale, ce vor fi utile atât pentru viitoare misiuni în spaţiu, dar şi pentru a fi utilizate în diferite moduri pe Pământ.
Fiecare detaliu al ISSpresso a fost studiat în amănunt pentru a putea răspunde unei adevărate provocări ştiinţifice şi inginereşti, cum ar fi problema administrării lichidelor în spaţiu în condiţii de presiune şi temperatură înaltă, ce a presupus studierea principiilor fizicii şi dinamicii fluidelor. Astfel, spre exemplu, tubul de plastic prin care un espressor obişnuit este alimentat cu apă a fost înlocuit în cazul ISSpresso cu un tub special de oţel ce poate rezista la presiuni de peste 400 bari. ISSpresso este, de altfel, atât de complex încât cântăreşte aproximativ 25 de kilograme, toate componentele sale esenţiale fiind duplicate pentru un plus de siguranţă în orice situaţie.