Kaufland România deja primește livrări de peste 400 de porci/zi de la fermierii locali, urmând ca până la finalul anului să dubleze cantitatea la 800 de porci şi va ajunge la peste 300.000 de porci/an în anul 2020.

Compania a inaugurat programul pentru carne de porc 100% românească în parteneriat cu Cooperativa Agricolă „Țara Mea” și cu sprijinul Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Doar în perioadele în care se epuizează oferta fermierilor locali vom cumpăra din străinătate. De altfel, suntem printre puţinii retaileri care au deja peste jumătate dintre produsele din ofertă, produse locale ”, a declarat Marco Hößl (foto mai jos), directorul general Kaufland România.

Denumită Raftul Românesc, inițiativa crește prezența cărnii de porc autohtone la raft în magazinele Kaufland şi este un program cu circuit complet de la fermier la raft. Programul include peste 50% dintre fermierii mici și mijlocii din România, și le oferă acestora garanția preluării integrale a porcilor născuți și crescuți în țara noastră, precum și sprijin pentru dezvoltare și consiliere.

Programul vine și cu o componentă educațională: Cooperativa Agricolă „Țara Mea” impune fermierilor parteneri trecerea la formatul de hrană naturală, din furaje ce provin exclusiv din agricultura românească, fără soia, pentru a obține gustul tradițional al cărnii de porc românești.

„Ne dorim ca acest program să clădească un viitor mai bun pentru fermierii români și agricultura românească și în timp, să devină un model de acțiune. Rolul nostru, în calitate de cel mai mare retailer din România este să sprijinim producătorii români”, a declarat Valer Hancaș (foto mai jos), Manager Corporate Affairs & Comunicare, Kaufland România.

Profilul pieței locale a cărnii de porc

  • Potrivit Cooperativei Agricole Țara Mea, România producea în anul 1989 circa 15 milioane de porci. De atunci, producția internă a scăzut semnificativ, ajungând în anul 2000 la numai 800.000 porci pe an, iar în prezent la 4.460.000 de porci.
  • Pentru a acoperi cererea de consum de pe piața locală, România trebuie cel puțin să dubleze producția internă de carne de porc.
  • Datele INS arată că în anul 2016 producția totală de carne de porc a crescut cu doar 4,6%.
  • Aproximativ 60% din carnea de porc din comerţul modern şi tradiţional provine din import.
  • Conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, România importă anual cca 230.000 tone porci și carne de porc (cca 30.000 tone porci vii și 200.000 tone carne de porc), cheltuind astfel circa 350 milioane euro pe carnea importată. În același timp, România exportă de aproape 60 de ori mai puțin – adică circa 4.000 tone carne și produse din carne de porc. Potrivit MADR, în prezent, produsul carne de porc necesită sprijin financiar pentru a asigura necesarul de consum din producția internă.
  • INS arată că cel mai consumat tip de carne din România este cea de porc, acoperind aproape jumătate din consumul total de carne, fiind urmată de cea de pasăre, cu un consum de 15-20 kg anual şi de vită, categorie care reprezintă doar 10% din total.
  • Per total, consumul de carne în România este mai mic faţă de cel din ţările mai dezvoltate: fiecare român mănâncă în jur de 60 de kilograme de carne/an, faţă de media europeană de 70-75 de kilograme pe an.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.250 de magazine în 7 țări și o rețea de 115 magazine în România.

Anul trecut, Kaufland a avut o cifră de afaceri de 9,69 miliarde lei (circa 2,13 miliarde euro).

În acest an financiar, adică până în februarie 2018, Kaufland România va mai deschide magazine în: Cluj-Napoca, București, Buzău și Satu Mare.