Lidl: fructe şi legume de la peste 130 de producători români

E o mare diferenţă, în privinţa gustului, între a consuma fructe şi legume din străinătate, dintre care unele se coc în tiruri, la temperatură controlată versus să consumi produse româneşti, recoltate în perioada de maturitate.
„Chiar dacă, în general, legumele cu gust nu prea sunt asociate cu retailerii, noi am încercat să revitalizăm anumite soiuri româneşti gustoase. Deşi acestea sunt mai sensibile şi nu rezistă aşa de mult în timp încât să fie la fel de profitabile pentru noi aşa cum sunt cele din import, am făcut rabat de la profitabilitatea noastră pentru a oferi fructe şi legume cu gust ”, a declarat Claudius Kisfaludy (foto mai jos), Director Achiziții Legume-Fructe Lidl România.
Acesta a mai precizat că Lidl România are contract cu peste 130 de producători români de fructe şi legume. Mai mult decât atât, “în luna august, când e vârf de sezon, procentajul de legume şi fructe proaspete care provin din fermele româneşti şi vândute în magazinele noastre este de peste 70%. În restul anului, în medie, circa 30% din legumele şi fructele vândute sunt din România”, a adăugat Claudius Kisfaludy.
Şi pentru că pe lângă anumiţi factori de calitate, şi cantitatea constant livrată într-un anume sezon poate fi un criteriu pentru a ajunge pe rafturile marilor retaileri, l-am întrebat pe director cum abordează Lidl această problematică. „E importantă calitatea dar şi cantitatea livrată însă noi avem şi producători care ne livrează 3-5 tone de legume dar şi alţi producători care ne livrează 50 de tone”, a răspuns Claudius Kisfaludy întrebării Retailers.ro.
Dan Loagăr, unul dintre fermieri
Unul dintre furnizorii Lidl de legume și fructe este şi fermierul Dan Loagăr (prima foto, sus), a cărui fermă este în comuna Scânteia, județul Ialomița. Acesta are 280 de hectare de teren dintre care, pe 45 de hectare cultivă legume, în câmp deschis. Acesta are afaceri cu legume şi fructe încă din 1997, iniţial doar comercializare pentru ca apoi să treacă şi la cultivare. A cumpărat sămânţă de la Unisem şi a început să cultive. De anul trecut, o mică parte a început să o cultive şi la solar. Pe stoc, legumele nu prea rezistă: o parte merge spre depozite Lidl iar altă parte spre procesatori. Cultivă cam 25 – 30 de tone pe hectar. “În sezon, spre Lidl livrez cam 500 – 600 kg pe zi. Am trei vehicule. Mă pregătesc să livrez şi spre noul depozit Lidl de lângă Roman. Pentru acesta însă, cred că voi închiria un tir, că e distanţa mai mare”, a declarat pentru Retailers.ro, Dan Loagăr.
#trecipeproaspăt
Românii pot afla de unde provin fructele și legumele din Lidl prin noua platformă #trecipeproaspăt.
Astfel, Lidl lansează #trecipeproaspăt, o platformă de informare pentru clienți, despre originea produselor românești din Piața Lidl. Astfel, din 20 mai, în orice magazin Lidl, românii pot afla imediat cine sunt furnizorii fructelor și legumelor pe care le cumpără, doar scanând eticheta lădițelor de pe rafturi.
Prin intermediul platformei, românii pot vedea exact de unde provin fructele și legumele de pe rafturile Lidl, trasabilitatea acestora – certificarea controlului calității, de la plantare până când produsul e pregătit să ajungă pe farfurie, dar și cine sunt furnizorii Lidl de legume si fructe din întreaga țară și ce povești au.
Astfel, clienții pot intra pe surprize.lidl.ro/piatalidl pentru a vedea informații despre furnizorii Lidl sau pe surprize.lidl.ro/scan pentru a scana cu telefonul mobil codul QR disponibil pe fiecare lădiță de fructe și legume. Astfel, ei pot afla informații despre fiecare produs în parte – de exemplu, ce soiuri sunt disponibile la Lidl, ce specificații au legumele și fructele, cum se cultivă acestea și când este sezonul lor sau ce proprietăți speciale are fiecare aliment. Totodată, pentru a-i cunoaște direct pe furnizorii Lidl, clienții vor găsi pe site-ul dedicat câte un scurt film informativ despre fiecare în parte, în care aceștia vor prezenta produsele pe care le livrează în Piața Lidl, dar vor oferi și câteva detalii despre ceea ce înseamnă să fii furnizorul retailerului.
„Invităm toți românii care ne vizitează magazinele să intre pe surprize.lidl.ro/scan, unde pot scana codurile QR de pe lădițe, pentru a afla împreună ce înseamnă să treci pe proaspăt în Piața Lidl”, a declarat Daniel Ștefănescu, membru în Consiliul de Conducere Lidl România.
Toți furnizorii din Piața Lidl sunt certificați GLOBAL G.A.P. – un standard recunoscut pentru producția globală agricolă, realizată în condiții de siguranță și durabilitate. Această inițiativă a fost începută de retailer încă din 2016, alături de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMVB). Totodată, retailerul a implementat pentru toți furnizorii locali, încă din 2017, Eticheta de Trasabilitate – eticheta poziționată în cel mai accesibil loc pentru ca românii să poată vedea întregul circuit al produselor, de la producător, până în magazin. Tot de atunci, toate fructele și legumele din Piața Lidl trebuie să respecte standardele de calitate și siguranță alimentară specifice Lidl, și anume ca valoarea reziduului de pesticide să fie la o treime din media admisă la nivel european, iar acesta să fie folosit cât mai responsabil.
În plus, Lidl a continuat și anul acesta proiectul „Cultivat în România, specific românesc”, singurul proiect de revitalizare a soiurilor românești de legume.
Proiectul urmărește inițiativa de a revitaliza soiurile autohtone, dar și de a dezvolta producții agricole sustenabile, precum producția roșiei de Buzău #1600, pe care clienții o găsesc în Piața Lidl în sezon, de acum 2 ani.
Mai precis, în 2017, retailerul a revitalizat primul soi tradițional românesc și anume roșia de Buzău #1600, un reper al gustului de roșie autentic românească. Tot în 2017, a adus pe mesele românilor și ceapa roșie de Buzău, iar în 2018 a readus în producție și ardeiul gras ARUM și ardeiul iute JOVIAL.
Despre Lidl
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 30 de țări din întreaga lume și operează aproximativ 10.500 de magazine și peste 150 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.
În prezent, Lidl are aproximativ 260.000 de angajați, dintre care peste 6.000 în România, unde retailer-ul german are deschise peste 240 de magazine și 5 centre logistice.
Al cincilea depozit al marelui retailer, în apropierea orașului Roman, în comuna Cordun, a început să fie operaţional din luna mai, fiind cel mai nou construit. Celelalte depozite logistice locale ale marelui retailer sunt la Iernut, Nedelea, Chiajna şi Lugoj.
No related posts.