Încă din februarie 2013, aşa cum scriam încă de atunci în retailers.ro, marele retailer de origini irlandeze anunţa că are în vizor o extindere în România, anunţând încă din urmă cu aproape 10 ani că îşi caută director de dezvoltare şi pentru ţara noastră. Aşteptările au luat sfârşit şi în 15 decembrie, Primark, retailerul internațional de modă, a deschis în 15 decembrie primul magazin din România în centrul comercial ParkLake, București. Al doilea Primark o să fie deschis în mall-ul AFI Cotroceni anul viitor.

Cunoscut ca un retailer pentru toate buzunarele (poi găsi şi produse ieftine dar şi mai scumpe), deschiderea magazinului din ParkLake a venit cu o investiție de peste 10 milioane de euro în noul magazin, retailerul intrând astfel pe cea de-a 15-a piață la nivel internațional.

Noua inaugurare face parte din planurile de creștere ale Primark în Europa Centrală și de Est (ECE), unde marca deține deja magazine în Polonia, Republica Cehă și Slovenia. Primark a anunțat și deschiderea celui de-al doilea magazin în București, în centrul comercial AFI Cotroceni, care va fi inaugurat în 2023.

Noul magazin Primark din ParkLake București se întinde pe o suprafață de 3.700 mp împărțită pe două etaje.

Deja 45% din hainele Primark sunt realizate din materiale reciclabile sau provenite din surse mai sustenabile, în creștere de la 25% cu un an în urmă. Retailerul s-a angajat să producă 100% din gama de îmbrăcăminte din materiale reciclate sau provenite din surse mai sustenabile până în 2030.

Maciej Podwojski, Director Vânzări, ECE în cadrul Primark a declarat la deschidere: „Avem planuri de dezvoltare ambițioase în ECE și inaugurarea de astăzi este primul pas în România – vor urma mulți alții.”

Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România, prezent la evenimentul prilejuit de inaugurare, a precizat: “Primark (sau Penneys, așa cum este cunoscut în Irlanda) s-a bucurat de un succes extraordinar în Irlanda, Marea Britanie și în toată Europa. Nu am nicio îndoială că își va continua povestea de succes în România”.

Europa Centrală și de Est este o regiune importantă de creștere pentru Primark. În prezent, retailerul are un magazin în Slovenia, două magazine în Republica Cehă și patru magazine în Polonia, cu planuri de a inaugura încă două magazine în Polonia până la sfârșitul anului 2023. Conform planurilor Primark, retailerul se va lansa și pe cea de-a 16-a piață în 2023 în capitala slovacă Bratislava, astfel încât amprenta de magazine în ECE să ajungă la 12 magazine în cinci țări diferite.

Despre Primark

Primark este un retailer de modă internațional cu peste 70.000 de angajați în 15 țări din Europa și SUA. A fost inființat în Irlanda în 1969 sub denumirea Penneys.

Primark are ca obiectiv un număr de 530 de magazine până la sfârșitul anului 2026, inclusiv pe viitoarea nouă piață în Slovacia.