Lidl a inaugurat cel mai mare centru logistic din portofoliul său, în comuna Fundeni, județul Călărași. Noul depozit, amplasat în apropierea autostrăzii A2, va deservi aprovizionarea a peste 55 de magazine din zona de sud și sud-est a țării.

Cel de-al șaselea sediu regional se întinde pe o suprafață totală construită de peste 56.000 mp și o suprafață a terenului de peste 173.000 mp, fiind astfel cel mai mare depozit din portofoliul Lidl. Amplasată în apropierea autostrăzii A2, clădirea este un punct logistic extrem de important pentru eficientizarea procesului de distribuție în zona de sud și sud – est a țării.

„Deschiderea depozitului din comuna Fundeni, din apropiere de A2, a venit ca un pas firesc, odată cu  extinderea rețelei noastre de magazine. Pentru că suntem la cel de-al șaselea depozit din portofoliul nostru, experiența ne-a oferit ocazia să testăm și să dezvoltăm mai multe soluții care ne permit să optimizăm timpii de aprovizionare a magazinelor, să avem o și mai mare acuratețe a stocurilor de produse și totodată să reducem amprenta de carbon generată de activitatea din depozit”, a spus Cezar Rotaru, Director Sediul Regional Fundeni, Lidl România.

Cu scopul de a eficientiza procesul de stocare și distribuție a produselor în magazine, depozitul logistic din Fundeni se remarcă printr-o serie de soluții și măsuri precum: sistemul ALMA, un instrument care permite gestionarea eficientă a procesului de încărcare și descărcare a camioanelor, sistemul de rafturi gravitaționale de tip PDR, o soluție prin care se eficientizează spațiul de depozitare, și un sistem LPV de rotire a paleților – o soluție de gestionare a stocurilor de produse care au termen de valabilitate scurt, măsură care permite totodată și reducerea risipei alimentare în cadrul depozitului.

Mai mult, în cadrul noului depozit din Fundeni s-au implementat o serie de soluții alternative atât pentru economisirea energiei, cât și pentru reducerea cantității de emisii de dioxid de carbon din transport. De exemplu, noul sediu regional este dotat cu 2.650 de panouri solare, care au capacitatea de a produce în jur de 30% din cantitatea de energie destinată funcționării clădirii.

În plus, centrul logistic este dotat cu o stație de încărcare electrică. Aceasta alimentează camioane, precum primul camion 100% electric de pe piața din România, lansat de Scania, Blue River și Lidl anul trecut sau cele două camioane electrice, de la Mercedes-Benz Trucks & Buses România și Volvo Trucks România care au intrat în flota Blue River luna aceasta, și care vor deservi aprovizionarea magazinelor Lidl arondate acestei regiuni. Alternativ, odată cu inaugurarea acestei clădiri, retailerul construiește în premieră o stație de alimentare CNG (Gaz Natural Comprimat) destinată unei părţi din flota de camioane care transportă marfă pentru magazinele Lidl.

Înainte de depozitul din Călăraşi, precedentul, al cincilea depozit al marelui retailer, în apropierea orașului Roman, în comuna Cordun, a început să fie operaţional din luna mai a anului 2019. Celelalte depozite logistice locale ale marelui retailer sunt la Iernut, Nedelea, Chiajna şi Lugoj.

Lidl a avut în 2021 o cifră de afaceri de aproape 14,9 miliarde lei, în creştere cu 16% faţă de anul 2020. Profitul a fost de 737,41 milioane de lei, în scădere cu 3% comparativ cu 2020.