In Romania s-a consumat in primul semestru cu 4% mai multa bere, respectiv 8,3 milioane de hectolitri, potrivit asociatiei Berarii Romaniei. 

Astfel, s-a inregistrat prima crestere din ultimii patru ani. “Aceasta evolutie se datoreaza unui cumul de factori care a generat la nivel de piata reluarea unui trend pozitiv. Astfel, temperaturile ridicate si Campionatul European de Fotbal au reusit sa creeze un context favorabil revenirii unor obiceiuri de consum pe care perioada de criza le modificase intr-o mare masura”, a declarat Hezy Ovadia, presedintele asociatiei Berarii Romaniei.

 

Din cei peste 8 milioane de hectolitri, peste 98%  au fost asigurate din productia interna, piata berii inregistrand cel mai mic nivel al importurilor din industria alimentara.

Piata berii s-a confruntat incepand din 2008 cu o contractie importanta la nivelul consumului, scaderea cumulata in anii 2009 si 2010 atingand 16%. Perioada de acalmie din 2011, cand piata a dat semne de stabilizare, a fost inlocuita chiar in primele trei luni ale anului 2012 de reluarea declinului.

In anul 2011, volumul total al pietei berii a atins 17 milioane de hectolitri, mentinandu-se la nivelul anului precedent, iar consumul de bere pe cap de locuitor in 2011 a fost de 89 litri.