Majoritatea produselor de baza comercializate de marile lanturi de retail sunt produse in Romania. In schimb, situatia se schimba vizibil atunci cand este vorba de fructele si legumele expuse pe rafturi, potrivit Consiliul Concurentei.
Anul trecut peste 80% din laptele, carnea de porc si pasare, mezelurile si vinul vandute in marile magazine au provenit din productia interna. Procentul lor nu s-a schimbat mult fata de ultimii trei ani. Singura categorie care prezinta o modificare semnificativa fata de anul 2009 este categoria ulei, unde se inregistreaza o scadere a achizitiilor de produse de la furnizorii romani de peste 10% in favoarea produselor din import. Conform raspunsurilor unor retaileri, printre cauzele acestei scaderi se afla relocarea productiei unui producator principal din categorie (Bunge) de la Buzau la o unitate de productie din Ungaria.
In schimb, vanzarile de legume, provin in marea parte din export. Doar 4 procente din perele gasite la vanzare sunt din tara, 10% din caise si 18% din mere. Procente ingrijoratoare, daca ne gandim ca Romania poate produce atat pentru a satisfce consumul intern, cat si pentru export. “Este un fenomen cel putin interesant, tinand cont de faptul ca, spre deosebire de alimente de baza, fructele si legumele din import sunt relativ mai scumpe decat cele din tara, sau au cel mult preturi similare cu cele ale producatorilor romani”, arata Consiliul Concurentei.
Achizitia preponderent din import pe categoria legume-fructe se datoreaza anumitor deficiente pe care marii retaileri din Romania le reproseaza producatorilor romani: producatorii nationali nu respecta standardele minime necesare pentru comercializarea de legume si fructe prin retelele de retail. In general, acestia nu dispun de utilaje pentru sortarea si calibrarea produselor, nu detin capacitati de stocare si nu au ambalaje corespunzatoare. In plus, productia de legume si fructe romanesti este comasata doar pe perioada de vara, iar oferta pentru restul sezoanelor este nesemnificativa, ceea ce conduce automat la realizarea de importuri.