In primele sase luni ale anului, in Romania s-a importat de 20 de ori mai multe mere, pere si gutui proaspete, decat exportul realizat, cantitatea  adusa pe piata locala totalizand peste 43.000 de tone , potrivit Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Comparativ cu aceeasi perioada din 2011, volumul importurilor a crescut cu 44,5%, iar valoarea acestor importuri s-a apreciat cu 780.000 de euro pana la 16,07 milioane de euro. De  exportat, am exportat abia 2.130 de tone de mere, pere si gutui , in scadere cu 40 de procente fata de aceeasi perioada din 2011.

Romania produce anual 1,4 milioane de tone de fructe, ceea ce asigura trei sferturi din consumul intern de fructe, merele si prunele fiind principalele fructe produse la noi in tara. Productiile de mere si de prune sunt in jur de 600.000 de tone fiecare, ciresele si visinele abia ating 70.000 tone, iar perele 50.000 tone.