Danone, cel mai mare producator de lactate din Romania, a decis sa retraga de pe piata produsele posibil contaminate cu aflatoxina. Decizia implica si blocarea unei cantitati de 75 de tone de produse in depozit.

UPDATE: Rezultatele primite de la laborator confirma ca aceste produse au un continut de aflatoxina sub limita europeana si, ca urmare, sunt sigure pentru consum, transmite compania.

“Dupa primirea rezultatului pentru aflatoxina pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte, rezultat care este peste limita legala, Danone Romania a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectiva si, pentru siguranta consumatorilor, a decis sa blocheze in depozitul sau 75 tone de produse si sa retraga preventiv de pe piata unele produse care ar fi putut sa contina urma de lapte contaminat de la acea ferma. Danone Romania a implementat mai multe masuri suplimentare si voluntare de auto-control fata de obligatiile legale de monitorizare si control si planul aferent validat de autoritati, inclusiv achizitia unui echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina. Niciun lapte pentru care exista suspiciunea unui continut de aflatoxina peste norme nu este acceptat in fabrica”, precizeaza compania Danone intr-un comunicat de presa.

Istoria se repeta pentru Danone cand, in urma cu 6 ani, producatorul a decis sa retraga iaurturile cu fructe de pe piata si sa blocheze stocul din depozite pentru verificari, fiind suspecte de contaminare cu dioxina . Laboratorul UE de la Budapesta -locatia la care s-au facut cercetarile in amanunt, a infirmat insa posibila contaminare.