Activitatea a 32 de automate pentru distribuirea laptelui a fost suspendata in urma controalelor privind nivelul de aflatoxina, potrivit Autoritatii Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Initial in presa se vehicula ca peste 300 de automate au fost blocate. Zvonurile distrug incet insa o industrie intreaga.

Comercia­lizarea laptelui prin aceste automate se reia numai in momentul in care buletinele de analiza demonstreaza ca laptele este bun pentru consum. „Este o masura de prevenire a patrunderii pe piata a unor produse care pot pune in pericol sanatatea consumatorilor, care se aplica de autoritate conform preve­derilor legale“, mentioneaza autoritatea.

Aceasta ultima informatie vine in contextul in care, desi a fost mediatizat doar o saptamana, subiectul laptelui contaminat cu aflatoxina a generat rapid neincredere in randul consumatorilor romani, astfel ca 36% nu stiu daca laptele din magazine mai este sigur pentru consum, in timp ce 22% considera ca acesta nu este sigur. Doar 43% dintre respondenti au declarat ca au in continuare incredere in laptele pe care il gasesc in comert, potrivit datelor unei noi analize Rogalski Grigoriu Public Relations.

Aproape 40% dintre persoanele chestionate au precizat ca, in ultima saptamana, nu au mai cumparat lapte, in timp ce 20% spun ca au cumparat doar de la producatori de incredere, pe fondul informatiilor potrivit carora mai multe loturi de lapte suspectate de contaminare cu aflatoxina au fost retrase. Televiziunea a fost in continuare principala sursa de informare pentru majoritatea consumatorilor(80%), urmata de internet (12%), radio (4%), ziare (1,5%) si alte surse informale (2,5%), conform unei cercetari realizate pe platforma iVOX.ro, la care au participat 3.843 de persoane.