Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a Legii concurentei de catre Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si de catre membrii acesteia si are ca obiect posibile intelegeri pe piata colectarii, procesarii si comercializarii laptelui si produselor lactate.

Cu aceasta ocazie s-au efectuat inspectii inopinate la APRIL si 14 membri ai asociatiei (Albalact, Covalact, Danone PDPA , Frieslandcampina, Almera International, Dorna Lactate, Hochland Romania, Lactate Natura, Napolact  Lactag, Lacto-Solomonescu, Teletext, Unicarm, Unilact Transilvania ), ridicandu-se documente si informatii relevante in desfasurarea investigatiei.

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei pe o anumita piata.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, actorii implicati risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Photo credit: Beatnic / Foter / CC BY-NC