Producatorul olandez de electrocasnice Philips  a obtinut anul trecut in Romania afaceri de 117 milioane de euro, in scadere cu aproximativ cinci procente comparativ cu anul anterior, conform datelor de la Registrul Comertului.

Compania este prezenta pe piata locala cu o fabrica de espressoare de cafea la Orastie si cu operatiuni de retail.

Piata de electrocasnice mici a crescut in T1 2013 cu 0,9% fata de acelasi trimestru al anului trecut, potrivit GFK Romania. Totusi, comparand cele doua trimestre, cererea de electrocasnice mici s-a redus. Consumatorii au ales produse mai scumpe, fapt ce a dus la cresterea in valoare a intregului sector.

Concentrarea pe produse mai scumpe precum expresoarele full-automate si robotii de bucatarie cu motoare puternice au adus valoare adaugata pe piata. Totodata preferinta consumatorilor pentru dispozitive cu caracteristici mai bune, precum blenderele de mana metalice, blenderele de mana cu accesorii incluse, aspiratoarele cu motoare mai puternice si expresoarele fullautomate care au carcasa de metal au adus modelele cu preturi mai mari in centrul atentiei.

Sectorul de electrocasnice mari a inregistrat o scadere a valorii vanzarilor de -2,1% in primul trimestru al lui 2013 fata de T1 2012, ajungand la o valoare totala de 58 milioane de euro. Acest inceput de an lent a fost cauzat in principal de continuarea trendului din 2012: pietele de aragazuri, frigidere si masini de spalat rufe au scazut usor, in timp ce pietele de cuptoare, plite si hote au inregistrat cresteri importante.