Romanii cheltuie in medie 200 de lei pentru achizitia unui smartphone cu abonament si prefera sistemul Android, potrivit oficialilor EuroGsm. Bugetul mediu pentru achizitia telefoanelor la liber se ridica la 1.200 de lei, iar printre criteriile de selectie se numara camera foto, dimensiunea ecranului si spatiul de stocare.

„Dintre cele mai bine vandute smartphone-uri in reteaua EuroGsm, 80% sunt cu sistem Android, restul fiind reprezentat de alte sisteme de operare, in special iOS, dar si Windows Phone sau Blackberry”, a declarat Zoltan Halmai, directorul comercial al EuroGsm. Cele mai populare smartphone-uri cu sistem de operare Android comercializate de catre EuroGsm sunt cele din gama Galaxy, de la Samsung, clientii orientandu-se catre aceste dispozitive datorita renumelui brandului si al pretului, care le fac foarte atractive.

Printre cele mai importante criterii la achizitia unui smartphone se numara camera foto, dimensiunea ecranului si memoria acestuia, utilizatorii fiind interesati de cumpararea unui dispozitiv pe care sa il utilizeze similar PC-urilor. „Camera foto reprezinta in continuare un criteriu important dupa care sunt selectate telefoanele, dar si diagonala ecranului sau spatiul de stocare reprezinta criterii dupa care clientii se orienteaza la achizitia unui nou smartphone”, apreciaza Marius Boca – The PhoneGeeks, diviza de tehnica si telefonie mobila a EuroGsm.

In Romania au fost comercializate aproximativ 471.000 smartphone-uri, dintre care mai mult de 80% au sistem de operare Android, potrivit celor mai recente estimari de piata ale GfK Retail and Technology.

Photo credit: JD Hancock / Foter / CC BY