Compania suedeza H&M a anuntat ca ia in calcul cresterea preturilor pentru a putea sa ofere salarii mai mari angajatilor din tarile foarte sarace, relateaza Huffington Post. Compania colaboreaza cu fabrici din 23 de tari, printre care Bangladesh, Cambodgia, Sri Lanka si Vietnam.

Helena Helmersson, director de sustenabilitate a H&M, a declarat ca producatorul suedez se va folosi de influenta pe care o are asupra furnizorilor pentru a obtine salarii mai bune pentru angajati si ca va face lobby pe langa guverne in speranta ca acestea vor creste salariul minim pe economie in tarile foarte sarace. Totusi populatia nu ar trebui sa se astepte la un salt al preturilor in viitorul apropiat.

“Este prima oara cand au spus ca sunt dispusi sa creasca preturile si clientii sunt pregatiti pentru acest lucru”, spune Viveka Rigsberg de la Swedwatch, organizatie care monitorizeaza companiile multinationale din Suedia. “Vor mai trece multi ani pana cand vor reusi sa asigure salarii decente in Bangladesh spre exemplu, dar sunt mai increzatoare acum, mai ales ca discutiile ating toate partile implicate, sindicatele, furnizorii, angajatii si guvernele”, a adaugat ea.

H&M a anuntat pentru prima oara politica Fair Living Wage, conform careia toti angajatii din industria textila ar trebui sa poata sa traiasca din salariul pe care il castiga, in noiembrie, dar progresul catre tinta propusa este prea lent in unele tari in care angajatii traiesc sub limita saraciei.

Potrivit Helmersson un salt al preturilor nu ar fi suficient pentru imbunatatirea nivelului de trai fara angajamente serioase din partea sindicatelor, a furnizorilor si a statului. “Putem sa le platim furnizorilor mai mult si sa speram ca ei vor plati, la randul lor, mai mult catre angajati. Dar fiecare crestere salariala este urmata aproape imediat de marirea chiriilor si scumpirea alimentelor, ceea ce nu imbunatateste nivelul de trai”, a adaugat ea.