Anul 2013 a fost cel mai prost an in ceea ce priveste vanzarile de PC-uri, inregistrandu-se o scadere de 10%, potrivit estimarilor Gartner si IDC. Situatia a fost determinata de ascensiunea smartphone-urilor si a tabletelor si incetinirii ritmului in care sunt inlocuite computerele vechi, arata Mediafax.

Astfel, numarul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborat la aproximativ 315 milioane, fata de circa 350 milioane in 2012, estimeaza cele doua companii de cercetare.

Producatorii de PC-uri spera sa genereze cerere cu noi tipuri de dispozitive, precum laptop-uri cu ecran tactil, dispozitive convertibile, “2 in 1”, care pot functiona atat ca laptop cat si ca tableta, sau computere care pot rula doua sisteme de operare, in speta Windows si Google Android.

Gartner noteaza ca pietele dezvoltate au depasit cel mai slab moment si vor incepe revenirea, insa pentru multi consumatori din state emergente tabletele sau smartphone-urile au inlocuit PC-ul ca dispozitiv principal de acces la internet.

In 2013 grupul chinez Lenovo a devenit cel mai mare producator de PC-uri la nivel global – 18%, detronand Hewlett-Packard (HP), cu 17% din piata.