Leguma romaneasca  crescuta traditional pentru a pastra savoarea copilariei  a devenit acum un element de marketing in strategia hipermarketurilor si supermarketurilor prezente in Romania. Iar aceasta strategie sprijina inevitabil si producatorii locali care incep sa aiba o piata de desfacere asigurata, dar si parte de consultanta. Astfel, cumparatorii gasesc produse cu gust si produse  mai sigure din perspectiva utilizarii controlate a ingrasamantului si nu numai. 

Leguma romaneasca razbeste

De exemplu, programul “De-ale noastre” – un program METRO Cash & Carry Romania care aduce beneficii atat producatorilor de fructe si legume, cat si clientilor si consumatorilor care se pot bucura astfel, de gustul si mirosul autentice al produselor de origine controlata,  obtinute prin tehnici traditionale de cultivare a ajuns la o oferta de 45 de legume si fructe produse  local. Printre noile articole se numara fructele de padure, ciupercile si broccoli.  Produsele „De-ale noastre” sunt disponibile in reteaua magazinelor METRO  Romania, in intervalul mai-decembrie 2014, perioada de varf (cu cele mai multe  produse disponibile la raft) fiind iunie-septembrie.

“Ne bucuram sa avem alaturi de noi  parteneri din 33 de localitati, din 9 judete ale tarii, si sa ii sprijinim sa practice o agricultura sustenabila, sa se dezvolte si sa contribuie, in acest mod, si la dezvoltarea comunitatilor locale”, a declarat Gilles Roudy, Director General METRO.

Programul „De-ale noastre” a fost lansat de companie in 2012, cu scopul de a veni in sprijinul agricultorilor din bazinele  legumicole ale tarii. Pe langa asigurarea unei piete de desfacere a produselor in  reteaua magazinelor METRO Cash & Carry Romania, agricultorii din cele 33 de  comunitati care participa la program beneficiaza de solutii de colectare si ambalare,  de consultanta, precum si monitorizare si distributie. Inginerul agronom, consultant METRO, ii asista pe producatorii parteneri pe parcursul fiecarei etape a procesului de productie, oferindu-le sfaturi privind: selectia soiurilor, perioada optima de recoltare, tehnici si mijloace de productie sau metode de eficientizare a costurilor.

Succesul legumei romanesti pare garantat, numai daca sunt analizate rezultatele unui singur targ organizat de Cora in intervalul 27-29 iunie – Targul Fructelor de Sezon.  Magazinele cora au vandut, in trei zile, aproape 7 tone de fructe de sezon (cirese, visine, zmeura, capsune, coacaze si afine).

Rezultatele sunt extraordinare. Daca in 2011 lucram direct cu doar 7 producatori, in 2014 lucram direct cu 40 de producatori romani. In 2012, peste trei sferturi din legumele si fructele care se produc in Romania au venit direct de la producatori, iar anul trecut am ajuns la peste 90% (…) Facem toate eforturile pentru a avea produse romanesti la raft, chiar daca acest lucru inseamna si, de multe ori, consilierea micilor producatori cu privire la sortare, ambalare, etichetare sau livrare. In perioada in care se produc in Romania fructe si legume, 100% din ceea ce vindem noi este romanesc, a declarat Thierry Destailleur, Director General de exploatare al cora Romania.

Photo credit: Tim Geers / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)