Dezvoltatorii imobiliari au în plan livrarea pentru anul viitor în România a unei suprafețe record de proiecte, respectiv de peste 700.000 mp, reprezentând o investiție totală care depășește 800 milioane de euro, conform estimărilor societății de management imobiliar JLL (Jones Lang LaSalle).

real estate

Investițiile în clădiri de birouri vor fi și anul viitor în topul preferințelor dezvoltatorilor imobiliari, acestea fiind urmate de proiectele de retail și de cele de logistică și industriale. Livrările record programate pentru anul viitor pe toate segmentele de piață arată o revenire a încrederii investitorilor în potențialul de a produce profituri ale României, cât și a consumatorilor finali și al companiilor.

Există însă și un revers al intensificării activității de dezvoltare imobiliară pe anumite segmente, o rată de neocupare în creștere și presiune pe chirii, în condițiile în care piața se va balansa în favoarea chiriașilor. „După un an 2015 în care rata de neocupare pe piața birourilor a scăzut până la circa 13,1%, iar chiriile au rămas constante, nivelul mare al livrărilor noi va avea ca rezultat reluarea creșterii gradului de neocupare și în consecință un trend ușor descrescător al chiriilor, în condițiile unei cereri constante în ultimii ani”, a declarat Marius Șcuta, National Director, Head of Office Department and Tenant Representation JLL.

Cele mai mari proiecte de birouri care urmează să fie livrate anul viitor:

Proiect Suprafața Dezvoltator Investiție*
Bucharest One 50,000 mp GLA Globalworth 95 mil. euro
HBC 2&3 45,700 mp GLA Atenor n.r.
Oregon Park 45,000 mp GLA Portland Trust 90 mil. euro
Metroffice 20.000 mp GLA Immofinanz 35 mil. euro
Metropol 36,000 mp GLA Anchor Group 20 mil. euro
The Landmark 22,000 mp GLA Proiect Bucuresti 30-40 mil euro

Piața de retail crește cu 10%

Pe piața de retail vor fi livrate proiecte totalizând peste 237.000 mp, ceea ce va duce la creștere cu circa 10% a stocului curent, estimat la 2,8 milioane mp. Majoritatea livrărilor sunt proiecte noi (85%), iar Bucureștiul va atrage mai mult de jumătate din aceste investiții (125.000 mp). „Este de așteptat ca România să înregistreze o creștere anuală a consumului de 4-5% în următorii doi ani, și în plus, proiectele  care urmează să fie livrate anul viitor sunt localizate în orașe unde indicatorii economici susțin astfel de investiții. Din acest motiv nu vedem o influență semnificativă asupra chiriilor sau a pieței în general”, a declarat Adelina Oprița, consultant Retail Agency JLL.

Cele mai mari proiecte de retail cu data de livrare în 2016:

Proiect Suprafața Dezvoltator Investiție*
Park Lake Plaza București 67,000 m² GLA Sonae Sierra /Caellum Develop. 180 mil euro
Shopping City Timișoara 55,700 m² GLA NEPI 81 mil euro
Piatra Neamț Shopping City 29,000 m² GLA NEPI 34 mil euro
Mega Mall Satu Mare 27,000 m² GLA NEPI 28 mil euro
Veranda Mall București 25,000 m² GLA Prodplast Imobiliare 60 mil euro

Dezvoltarea în faze, preferată în cazul proiectelor logistice și industriale

În ceea ce privește proiectele logistice și industriale noi, abordarea dezvoltatorilor este destul de rezervată pentru 2016. Astfel, până la finalul acestui an sunt programate pentru finalizare proiecte logistice și industriale de 15.000 mp, ceea ce duce stocul total de spații moderne la un

aproximativ de 2 milioane de metri pătrați, urmând ca în jur de 195.000 mp să fie livrați în 2016. „Chiar dacă vedem o creștere a activității de dezvoltare de proiecte industriale și de logistică, investitorii rămân totuși precauți pe partea de logistică, astfel că cele mai multe din spații vor fi construite în baza unui contract de pre-închiriere; majoritatea proiectelor sunt extensii ale parcurilor majore deja existente, ceea ce arată de asemenea o abordare rezervată a dezvoltatorilor care preferă construcțiile în faze. În ceea ce privește spațiile industriale pentru producție, dezvoltatorii aleg destinațiile investițiilor în funcție de disponibiliatea și costurile cu forța de muncă necesară companiilor ce urmează să închirieze spațiile”, a declarat Cristina Pop, Head of Industrial Agency JLL.

Cele mai mari proiecte de logistică și industriale cu livrare în 2016:

Proiect Suprafața Dezvoltator Investiție*
P3 Logistic Park București (preînchiriat de Carrefour) 81,000 m² GLA P3 35 mil euro
Log Center Mogoșoaia (multitenant) 40,000 m² GLA in faze Immofinanz 32 mil euro
Tetarom 3 Cluj (preînchiriat de Henschel) 36,000 m² GLA Tetarom n.r
CTPark Cluj (preînchiriat de Profi) 23,000 m² GLA CTP n.r.
Log Center Ploiesti (chiriaș Profi) 15,000 m² GLA Immofinanz n.r.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clienţilor care doresc să obțină valoare adăugată prin deţinerea, închirierea sau investițiile în proprietăți imobiliare. Înregistrând venituri anuale globale de 5,4 miliarde dolari SUA, JLL activează în 230 de sucursale în 80 de țări și înglobează cca 58.000 de angajați în întreaga lume.