De la inceputul anului pana acum cheltuielile de consum la nivel global au fost pe un trend descendent, potrivit unui Index al Consumului Global (GCI) calculat de PwC. In octombrie se observa o usoara revenire.

Potrivit indexului ritmul de crestere al economiei globale a inregistrat o tendinta descendenta in ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagneaza, fie s-au intors in recesiune, redresarea din Statele Unite a inceput sa piarda viteza si exista temeri privind o scadere a ritmului de crestere al pietelor emergente.

“In acest context, determinarea ciclului de consum devine cruciala in evaluarea perspectivelor de crestere. Ultimele date privind rata de crestere si tendinta GCI sugereaza o crestere economica foarte slaba, dar totusi o crestere si nu o revenire la recesiune. Cu toate acestea, ne asteptam la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in zona Euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime”, a declarat Richard Snook, senior economist al PwC si principalul autor al raportului.

“Efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare. Pentru Romania, dinamica lenta a consumului global va insemna cel mai probabil un an plin de provocari pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evolutii fac din gestionarea lichiditatii si a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 si pentru primul trimestru din 2013”, a explicat si Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania.